17 de febrer 2007

El sector del cítric: Una de les nostres preocupacions prioritàries

Els Ebrediputats hem presentat a proposta dels companys d'Alcanar, Batiste Beltran i Josep Bort; i la gent de Freginals, La Sènia, Santa Bàrbara i Paüls, entre d'altres municipis, una proposta de resolució al Parlament:


El Govern de la Generalitat té previstes línies d'ajuts i suport als processos de fusió de cooperatives. Les cooperatives de Soldebre, Freginals, Santa Bàrbara, Paüls i La Sènia, es van implicar en el procés de fusió de Montebre, per crear la cooperativa de segon grau oleícola i citrícola; les línies d'ajut permeten arribar al 40%, en aquest cas s'atorgà un 25% del cost total de l'inversió, xifra considerada insuficient davant la crisi de preus existents, i les necessitats estructurals del sector. La fusió és sens dubte una necessitat imperiosa per tal d'afavorir la competitivitat del sector. Per això, el grup parlamentari de CiU, a través del Parlament de Catalunya insta al Govern a:



  • Fer les aportacions de les quantitats complementàries, per la fusió i creació de la cooperativa de segon grau Montebre, fins al 40% dels costos, a partir de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per tal de garantir l'èxit de la fusió i la seva viabilitat econòmica.

Volem veure que votaran els del tripartit. Fets, no paraules. Ens temem que a l'hora dels fets vindran les rebaixes. Voldríem equivocar-nos. Per si de cas, també hem presentat les següent preguntes:






Pregunta al Govern a repondre per escrit sobre els ajuts atorgats a la Cooperativa Montebre









Davant la greu situació que està passant el sector del cítric i tenint en compte les diferents mocions que estan presentant els ajuntaments, consells comarcals i agrupacions agràries,

Quines actuacions immediates pensa dur a terme el Govern en relació a la greu situació del sector cítric?






Recordem que els Ebrediputats ja vam presentar una proposta de resolució referint-nos a Montebre el dia 19-12-2006.










Continuem sense resposta...

Vam preguntar per les obres anunciades a l'opuscle 1000 dies invertint en salut, signat per la Consellera Geli. L'Ebrediputat Sancho el va qualificar de Mentida. Gran "bronca" perquè deien no eren formes. No es podia dir mentidera a una consellera. El tripartit demostrava fins quin punt tenen la pell fina. No accepten crítiques. No tenen memòria de quines eren les formes que es gastaven ells a l'oposició. Per cert, l'oposició ha de fer d'oposició, sí o no? Creiem que sí, crèiem i creiem que lo important no és tant qui denuncia o deixa de denunciar. Lo important és si és cert o no, i si es defensen els interessos de la terra o no.

Doncs bé, continuem sense resposta respecte als consultoris de Pinell de Brai, Bot, Roquetes, Cases d'Alcanar, Campredó, Benifallet, Cap d'Amposta i Nou Hospital de Tortosa. Perquè deu ser? Perquè els costa tant respondre? Demanaran una altra pròrroga?
Com podeu veure en els següents documents, la pròrroga va finalitzar el dijous passat.



Ebrediputats publicarem la resposta... tot arriba.

Ahir divendres

Ahir divendres 16 de febrer, Unió de Pagesos va organitzar unes jornades en torn al futur de l’arròs al Delta. Va tenir lloc al local de la comunitat de regants a Amposta. Hi va participar Joan Caball coordinador del sindicat i diversos ponents, que van analitzar la realitat i les possibilitats de l’arròs i del Delta des de diversos punts de vista.

Finalment s’havia organitzat una taula redona, un debat entre els diputats dels partits amb representació parlamentària. Només en van acudir dos, els representants de CiU i PSC, en Francesc Sancho i la Dolors López.

Crida l’atenció l’absència de la resta de partits. Creiem sincerament que alguns només acudeixen quan poden treure profit o instrumentalitzar la societat civil. CiU governava millor. També es reivindicava millor?. Allò que es reivindicava als governs de CiU, ja no és necessari amb governs de les suposades esquerres?

Les intervencions de Sancho o López van ser divergents però complementàries, al final Joan Caball va constatar, com Sancho, la falta d’un projecte agrícola per Catalunya i per al Delta en particular.

Sancho va dir que des dels centres urbans es reivindica el paisatge, però “natros som paisatge” i al temps necessitem ser competitius en un món global, i per tant “hem de ser paisatge i indústria agroalimentària alhora”, “hem de ser indústria agrícola i agents mediambientals”, això és molt difícil sense un model agronòmic, i “sense pes polític del món rural”. Per Sancho el tripartit és “un govern urbanita, d’urbanites i per urbanites”, i per tant “no té model agrícola ni per l’arròs ni per al vi ni per a l’oli”. L’absència d’ alguns partits al debat no és casual.