21 de febrer 2008

El tripartit i la pagesia

NOTA DE PREMSA SOBRE ELS AJUTS EUROPEUS AL SECTOR DELS CÍTRICS:

CiU denuncia la nul·la complicitat del tripartit amb els pagesos per rebutjar un augment dels ajuts europeus al sector dels cítrics

Xavier Pallarès recorda que el repartiment que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha fet dels ajuts europeus resulta clarament discriminatori per a Catalunya.

El diputat de CiU i portaveu d’agricultura de la federació nacionalista, Xavier Pallarès, ha criticat al tripartit per votar en contra de dues propostes de CiU que tenien com a objectiu garantir el futur dels pagesos del sector dels cítrics. En el transcurs de la Comissió d’Agricultura del Parlament, Pallarès ha afirmat que “avui el Tripartit ha demostrat un cop més la nul·la complicitat amb els pagesos”. Com ha explicat Pallarès, “el repartiment que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha fet dels ajuts europeus, resulta clarament discriminatori per Catalunya i especialment per les Terres de l’Ebre”. Amb aquest repartiment els citricultors catalans deixen de percebre un milió d’euros.

Cal recordar que el 80% de la producció a Terres de l’Ebre és de mandarina i que aquest sector passa per una profunda crisi des de fa un any. És per aquesta raó, que la iniciativa de CiU demanava un nou repartiment territorial mitjançant el qual a Catalunya li pertocarien 3,6 milions d’euros en lloc dels 2,64 que preveu el repartiment del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. De moment, “el Govern únicament es compromet a reunions amb el sector però quan s’ha de decidir impulsar mesures que realment es notin a la butxaca del pagès, el tripartit es tira enrere”.

Per Pallarès, amb aquesta negativa del Tripartit, “es torna a posar de manifest la poca sensibilitat que té el Govern de la Generalitat vers els productors citrícoles del nostre País”.

Pallarès ha denunciat un cop més “les polítiques d’aparador a que el Tripartit ens té acostumats”. En aquest sentit, ha explicat que el proper dimecres s’ha convocat una taula sectorial per tal de presentar les bases del pla de reestructuració del sector on es vol fer una reconversió varietal. “El problema està en que a hores d’ara el Departament no té quantificat la quantitat que ha de rebre el pagès pels drets d’arrencada dels arbres” ha explicat el diputat nacionalista. A més, ha finalitzat la seva intervenció preguntant: “Es presentaran els membres del Govern a aquesta taula sectorial i els explicaran que han votat en contra d’iniciatives per aconseguir més ajuts?”