17 de febrer 2007

Ahir divendres

Ahir divendres 16 de febrer, Unió de Pagesos va organitzar unes jornades en torn al futur de l’arròs al Delta. Va tenir lloc al local de la comunitat de regants a Amposta. Hi va participar Joan Caball coordinador del sindicat i diversos ponents, que van analitzar la realitat i les possibilitats de l’arròs i del Delta des de diversos punts de vista.

Finalment s’havia organitzat una taula redona, un debat entre els diputats dels partits amb representació parlamentària. Només en van acudir dos, els representants de CiU i PSC, en Francesc Sancho i la Dolors López.

Crida l’atenció l’absència de la resta de partits. Creiem sincerament que alguns només acudeixen quan poden treure profit o instrumentalitzar la societat civil. CiU governava millor. També es reivindicava millor?. Allò que es reivindicava als governs de CiU, ja no és necessari amb governs de les suposades esquerres?

Les intervencions de Sancho o López van ser divergents però complementàries, al final Joan Caball va constatar, com Sancho, la falta d’un projecte agrícola per Catalunya i per al Delta en particular.

Sancho va dir que des dels centres urbans es reivindica el paisatge, però “natros som paisatge” i al temps necessitem ser competitius en un món global, i per tant “hem de ser paisatge i indústria agroalimentària alhora”, “hem de ser indústria agrícola i agents mediambientals”, això és molt difícil sense un model agronòmic, i “sense pes polític del món rural”. Per Sancho el tripartit és “un govern urbanita, d’urbanites i per urbanites”, i per tant “no té model agrícola ni per l’arròs ni per al vi ni per a l’oli”. L’absència d’ alguns partits al debat no és casual.