21 de novembre 2007

LAS VEGAS , L'AIGUA: UN CAS DE COHERÈNCIA.


Les veritats absolutes són molt perilloses, més en política. Són absoluts polítics. Els absoluts ideològics, les “veritats científiques”, les superioritats racials, morals o ideològiques, han donant lloc a grans desastres polítics. L’absolut “justícia social”, el patrimoni científic i social va morir amb el mur de Berlín.

Hi ha encara qui converteix una reivindicació en una “experiència religiosa”. Alhora, la ciència s’ha democratitzat, és usada i abusada com argument d’autoritat absoluta. De veritat irrefutable. “Veritats” científiques que duren, el que dura un govern d’un determinat signe.

En nom de la ciència, de “veritats científiques” s’han bastit moviments socials, a Tivissa, a Móra la Nova, a Terres de l’Ebre. Hem vist com prenien pobles sense “salvoconducte”, com es passejaven sense invitació, com envaïen pobles per “salvar-los” de perills, “científicament” comprovats, que els pobres habitants no comprenien. Abocadors i Central de cicle combinat, “Atmósfera i Aqüífers” amenaçats per perills, avui ja no significatius, perquè com tothom sap la contaminació només és perillosa si la provoca el dimoni, científicament comprovat: “banyut, nacionalista i de dretes”.

Als Monegros s’anuncia un parc temàtic amb més de 32 hotels i milers d’hectàrees. Com Las Vegas.
No serem nosaltres qui discutim el dret al creixement dels Monegros.


El usos i la gestió de l’aigua a lo llarg de l’Ebre és nefasta, un 80% usos agrícoles obsolets i sobradament millorables, aigua estalviable com per 3 transvasaments. Nosaltres no professem cap fe política i menys laica, no creiem en veritats absolutes. Si en necessitats concretes. Sabem que el Delta necessita aigua, un cabal ecològic a flux continu i un règim hídric suficient. Cabal, règim hídric i qualitat d’aigua incompatible amb el Pacte d’aigua D’Aragó i amb l’actual Pla de Conca de l’Ebre.
Vam resistir totes les pressions. No sense cabal continu i regim hídric, no sense Pla del Delta. Teniem la clau, la majoria de bloqueig i decisió al sí del CPIDE. Va ser un error atacar-lo i després dissoldre’l. No esperem que se’ns reconegui. Si que denunciem la renúncia al cabal a flux continu, el Pacte d’aigua D’Aragó, la constatació de què l’anomenada nova cultura s’aplica contra uns i a favor d’altres. A favor d’Aragó , contra Terres de l’Ebre.

Com tothom sap, els terratinents de l’Aragó són aliats, el govern amic i progressista. I... l’aigua? Qui li nega aigua a un amic.? Qui s’atreveix a discutir-li l’aigua als Monegros?

Per l’Ebre baixa menys aigua i de menys qualitat, no tenim mecanismes per garantir, ni cabal, ni sediments, ni qualitat. Per no tenir ja no tenim ni la ratlla del mur del riu a Tortosa. Deia cabal mínim + sediments.

“Epur si muove”, Sabem que aquesta frase probablement no la va pronunciar mai Galileo Galilei, reivindiquem la seva dignitat
i la de Copernico i la de Giordano Bruno. Natros sí que la volem pronunciar: teniem raó, “Epur si muove”, teniem la nostra petita... o gran raó, front als catedràtics de l’agitació, inquisidors de la “sostenibilitat”, profetes de Noves Cultures amb àmbit geogràfic limitat, no aplicables a territoris administratius amb governs d’esquerra.

Al Monegros anuncien Las Vegas (casualment, l’aigua de las Vegas és una bona referència) mentre a Terres de l’Ebre tenim informes urbanístics que ens discuteixen la disponibilitat d’aigua.
La “Inútil comissió per la sostenibilitat” ACUAMED, els organismes que tenien que salvar el Delta descobreixen el Delta del Po, el sexe dels àngels i són incapaços d'executar ni un sol projecte de salvaguarda del Delta.

Un cas de coherència i rigor científic, amb aquest bagatge, la guerra de l'aigua l'han perdut Terres de l’Ebre, l'ha guanyat el Pacte de l’aigua d’Aragó. Molts monuments, papers i declaracions al Parlament, poc aigua a l'Ebre, pocs diners al riu i al Delta. Tot un èxit.

“Epur si muove", esperem la foguera, per dignitat.

CASABLANCA.


La Casablanca és una finca del Delta , prop de Poble Nou a la carretera de la Ràpita, poble on Ercros, també va tenir una fabrica... com a Flix. Forma part de la nostra memòria, d’aquí ve la dita de ......


..... Sempre ens quedarà Flix.

Projecte discutible, molt discutible, finançament a favor d’Ercros, no de Flix ni de Terres de l’Ebre Dos preguntes: Qui es queda l’aigua; on està l’aigua? I de quin color polític es la direcció d' ERCROS? .