23 d’abril 2007

SANT JORDI :UNA FESTA INTEGRADORA


Surto de casa, la llum del Delta es reflecteix a la badia del Fangar. Abril ens regala, com sempre, un Sant Jordi esplendorós. Al Port, em surten la ja familiar colla d’ànecs, travessen el pas zebra de la Pça Gonzalez Isla, oneja una llarga i estilitzada senyera.

A l'Ajuntament es treballa però amb un ambient de festa. Roses i llibres. Paso per les escoles, el centre cívic i pel tele-centre. Preparem el repartiment de llibres, aquest any hem decidit donar un llibre a tots els nens i nenes escolaritzats, siguin censats, arribats o retrobats, al municipi. Tots els participants ho troben una bona iniciativa, una iniciativa integradora; al cole un adolescent, un català d’ascendència romanesa ens comenta que la seva mare no coneix Sant Jordi però ell li regalarà una rosa, li fa il·lusió, ho troba molt bonic. La farà feliç. Tinc una bonica conversa, les tradicions no es barallen entre elles, les diverses cultures no s’anul·len: es respecten i es potencien. Front a integrismes culturals i/o religiosos, ni l’anonimat ni la falta d’identitat són resposta, ni l’absència de valors ni altres integrismes, la resposta són valors, cultures tolerants i integradores. No es tracta de renunciar a cap cultura, no es tracta de difuminar cultures.
Aquest multiculturalisme que tot ho difumina és el veritable enemic de la diversitat cultural, és el veritable imperialisme cultural, nihilisme sense respostes, també dogmatisme uniformador. La diversitat es salva exercint-la, sense diversitat no hi ha cultura, les cultures minoritàries són “la Cultura”. M’encanta la llum del Delta, els matins d’abril, el dia de Sant Jordi. M’encanta el meu poble.