28 de juliol 2007

A L'EBRE, UNA NOTICIA INTERESSANT:

La CHE detecta cinc aqüífers contaminats per nitrats d’origen agrari. “La publicació del mapa es va rebre amb sorpresa”. “Víctor Gimeno ,desconeixia la voluntat de la CHE de donar a conèixer l’informe” Diuen els diaris.
Quan el CPIDE va intentar elaborar un Pla de Protecció del Delta i el riu. Tot i els diversos intents d’evitar que ens reuníssim amb sectors socials o que ho féssim a Brussel·les amb les nostres institucions ( les de tots), es va avançar , (amb contacte en sectors i experts) dibuixant un mapa de mala gestió de l’aigua . Recordo i ho he explicat abastament, com el reg de moltes zones agrícoles es seguia fent a manta, sense concessions ben quantificades, a precari(30% d’aigua evaporada). Recordo com en un moment se’m va informar que per menys de 400 ha de cítrics hi havien més de 150 tomes d’aigua, no controlades ni quantificades, aquí al costat de casa. La punta del iceberg aquí, aigües amunt: “L’Antartida”. Reg a manta , abonaments i tractaments obsolets, nitrats "per un tubo”. La proposta era racionalitzar l’ús de l’aigua , millorar les practiques agrícoles instal·lant reg per goteig , optimitzant abonaments i pesticides i buscant alternatives. A lo llarg del Riu, això estalvia tres vegades l’aigua del transvas (que no defensem) i millorava la qualitat del aigua.
La revolució: Traïdors , transvasistes , venuts.
El CPIDE podia i tenia pressupost per afrontar les millores i instal·lacions tècniques. "Venuts, traïdors , ens volen comprar amb compensacions!!". Ni escoltar-los.
La revisió del Pacte de l’Aigua d’Aragó la racionalització dels usos, també protegia els aqüífers.
"Traïdor, traïdor calla!!". Sempre he pensat, i comprovat, que la CHE és una estructura obsoleta del segle XIX, però és més transparent que certs interessos. També he sabut que els terratinents i les estructures rurals eren un fre a una gestió moderna de l'aigua. Aquí hem fet primer una revolta pseudo- ecològica que la revolució industrial. Revolució o reacció?? Defensa del riu o de certs privilegis en torn al riu.?? Ecologia o ruralisme reaccionari?? En tot cas, esta guerra l’han guanyat els terratinents del Pacte d’aigua d’Aragò , l’ha perdut l’Ebre i els aqüífers..
Tot integrisme provoca, silenci, dogma i moltes temors.
“La veritat ens farà lliures”. “Sense discussió no hi ha veritats”. “La veritat absoluta no existeix”. Jo no estic disposat a callar coses que se com són i que són com són. Un dia parlarem de certes hidroelèctriques i per que no volen un cabal ecològic de flux continu i quins aliats tenen, o de les badies , de Brussel·les etc ..Ara de moment deixeu-me que digui que si hi ha nitrats és perquè volen i els deu anar bé, els va bé.
Traïdors , venuts, .... però ni embusterots, ni muts, ni morts.

TERÀPIES NATURALS, COL·LAPSES I APAGADES


La conselleria de Salut va voler regular la pràctica i exercici de les anomenades teràpies naturals o teràpies alternatives. Ho va fer per Decret, sense el tràmit parlamentari corresponent. Estem parlant d’una qüestió complexa, afecta la Salut de les persones i el paper de l’administració que té el deure de garantir-la.

Ho varem advertir, varem presentar una proposta de resolució per tal de paralitzar el decret i iniciar un tràmit al Parlament de reflexió , discussió i consens. Els grups del Govern no van voler.

En primer lloc, què són practiques alternatives? Quin límit tenen? Qui garanteix la seva innocuïtat?. Segles de obscurantisme i supersticions, la salut com a negoci. La ciència mèdica en entredit. Massa coses per despatxar-les amb un decret. Massa actors per tan poc decret. Ho haviem advertit. Ha passat, el TSJC (Tribunal Superior de Justícia) ha suspès de manera cautelar gran part del decret, que el govern va aprovar el gener passat. El TSJC adverteix que el decret permet als denominats pràctics la realització de diagnòstics i tractaments assignats a Metges. El tribunal afegeix que això pot generar danys de difícil o impossible reparació en la Salut dels ciutadans.

És cert que les pràctiques alternatives a la medicina tenen una llarga tradició al nostre país (que ens ho diguin al Delta). El que no pot fer la Generalitat és ficar en perill la Salut dels ciutadans, es dóna la paradoxa que mentre incrementem l’exigència de garanties als Metges i indústria farmacèutica, la Conselleria de Salut fa un decret que tritura aquestes garanties per la Salut, i que té l’oposició dels professionals alternatius més seriosos, dels metges i farmacèutics i finament del propi ministeri de Sanitat que veu escandalitzat, com la frivolitat d’una consellera fica en perill les garanties de salut dels ciutadans. I tot per acontentar sectors ideològicament afins- Són molt progrés ells, molt-.

La frivolitat, la manca de rigor, l’incapacita’t de governar i assumir responsabilitats per part d’una Entesa que vol acontentar al seus per damunt de tot, porten a retards, cues, col·lapses, apagades i perills per la Salut. Ho considerem molt greu. S’ha fet mal i ficat en perill la Salut. Demanem explicacions, la compareixença de la Consellera al Parlament. Els ciutadans s’ho mereixent, la Frívola Entesa es negarà ?