08 de març 2007

El DELTA DESAPAREIXERÀ; DELTA? QUIN DELTA?

El diari Avui, avui. Alguns blocs de l'Ebre avui i ahir. Moltes veus ja fa temps, alerten de la possibilitat de desaparició del Delta de l'Ebre, en un futur més o menys immediat. El canvi climàtic, la pujada del nivell del mar, la fragilitat del Delta, són els elements d'un dol anunciat.

Aquestes característiques, el Delta de l'Ebre, les comparteix amb altres deltes. A l'Ebre molts pensem, probablement desapereixerà el Delta, però... Quin Delta? el del Po? El del LLobregat? el del Roine?. NO!!! Cap d'ells. Hi ha deltes i àmbits de delta que tenen assegurada la supervivència. Tothom sap que l'aeroport del Prat, tan prop del mar, ell, a tan poc nivell, ell, no desapareixerà. Segur.

El Delta de l'Ebre té una subsidència de mm anuals, el nivell del mar pujarà, sembla, 15 cm any. No hem de minimitzar el problema, ara bé, el Delta del Po, al nord d'Itàlia, va patir un problema de subsidència molt greu, les extracions de gas a la mateixa desembocadura van provocar una subsidència de més de 2 metres!! en els llocs menys greus , fins 5 m. en els més afectats. Hernan Subirats el que va ser director general de pesca, quan li comentaven "in situ", va exclamar, amb la gràcia que el caracteritza: Al meu poble a "n'això" , no li duien subsidència, això és una SULSIDA!!!!

El Delta del Po no va desaparèixer. Tot un sistema de dunes, tot un esforç inversor, van salvar el Delta. El PIDE (Pla de Protecció) donava solucions, n'hi ha, segur i bones, per exemple, ficar dunes a 100 o 200 m. del mar, fer aportacions anuals davant les dunes, filtres biològics i vegetació al voltant per fixar-les, etc. Si l'aeroport del Prat no està en perill, si al Po és va fer, aquí és pot fer. Si cada any les platges de Barna poden, les d'aquí poden. Només cal... voluntat i diners, El PIDE preveia 590 milions d'€. Hi haurà ara pressupost suficient?. Delta o no Delta? Aquesta és la qüestió.. a l'Ebre.

Canvi climàtic i economia

Hem pogut veure, ens diversos mitjans de comunicació i llibres, els efectes que produeix i produirà l'anomenat canvi climàtic. També hem escoltat molts experts que ens han donat el seu punt de vista sobre aquest fet. Ara bé, molt poc haviem sentit a parlar sobre l'impacte en l'economia i les grans oportunitats de negoci que amb "l'excusa" del canvi climàtic s'estan portan a terme. Per aquest motiu, ens ha semblat molt interessant un article que publica el setmanari El Temps. Aquest article relaciona el canvi climàtic amb les oportunitats de negoci presents i futues, que ja estan aprofitan les grans multinacionals.

L'article en qüestió està titulat Or Verd, el podeu llegir clicant aquí i a l'apartat Medi Ambient.


Els Ebrediputats us recomanem la seva lectura.