04 de gener 2008

25 Anys de TV3


No volien; aquest és el meu record en torn a TV3 . Que no volien de cap manera. Governava el PSOE, era Director General de RTVE Calviño; President Felipe González i manava molt Guerra. No volien, volien el control de la ràdio i de la TV per “ells”, per l’estat. Fins i tot van amenaçar amb embargar els repetidors, amb no sé que fer amb les llicencies, amb la Guàrdia C ivil molt semblant al que esta passant al País Valencià.

Ells no volien, natros ho necessitàvem. Necessitàvem una TV “de país , al servei del país”. La nostra. El fet d’existir TV3, canal 33, és un dels fets lingüístics, culturals, polítics més importants dels últims 30 anys. Una aposta personal i arriscada del President Pujol, imprescindible per la normalització, no només lingüística de Catalunya.


Sí, el record em porta a la Guàrdia Civil... i penso com era , com va ser tot de difícil. I continua sent-ho. Si les forces polítiques catalanes foren dèbils no tindriem TV3. Si deixem de ser forts , ens la voldran desvirtuar, tornaran els Guerra, Calviños i els Ferran a parlar de “crosta nacionalista”, (mentre els Iceta i Montilla atorguen) i tornaran a proposar una televisió “antropològica, folklòrica”. Si fós pel PSC, no tindriem TV3. No volien, no volen.


Ho hem de tenir present a l’hora de celebrar el 25 aniversari. Per tenir TV i Radio Catalana, per tenir “la nostra” es va necessitar un sentiment, un catalanisme prou fort... com per fer front a un PSOE-PSC “que ni volia, ni vol”.


Cal recordar-ho , per garantir 25 anys més de normalitat a la TV de Catalunya.