25 de març 2007

TV3 al PAÍS VALENCIÀ.






La gent de l'Ebre tenim una relació molt especial amb als nostres veïns del País Valencià. Aprecio especialmenta gent com Pere Major o com l'Eliseu Climent.


En un viatge a la Catalunya Nord amb gent del Bloc, parlant del riu Ebre rèiem del concepte de frontera. El riu Ebre no separa cap país, a dures penes si dibuixa comarques, el Principat s'acaba al riu Sénia. Amb el Maestrat per compartir, compartíem fins i tot Bisbat, els Ports , l'Història amb majúscules, històries de joventut quan anàvem a Vinaròs, Benicarló, Peníscola o Sant Rafel.




Ni l'Ebre ni el riu Sénia són cap frontera, "natros" la gent de l'Ebre en sóm la prova, la prova vivent d'una mateixa llengua, d'un sol poble. Ara els nostres amics es quedaran sense TV3. L'Eliseu Climent i els amics del País Valencià, s'escarraçaran per defensar un trosset de cultura, de pàtria, ningú els escolta. TV3 deixarà d'emetre a València.




El Govern de la Generalitat de Catalunya, el Conseller de Cultura, els partits de la triple aliança callaran; mentre, alguns ens vendran cridòria i radicalisme verbal. El Riu Sénia esdevindrà frontera, imposada i artificial però frontera, més enllà ja no podran veure TV3, a l'Ebre veurem Canal 9 , seguirem parlant la nostra variant dialectal, tan igual al valencià, seguirem essent la prova d'una sola llengua, la prova d'un sol poble, per això sentim l'abandó d'un govern que es diu de Catalunya i s'oblida de part dels seus fills, l'abandó d'un conseller que se'n diu de cultura i s'oblida de la nostra història, de la nostra cultura, de la nostra geografia, de la nostra petita biografia.




Més enllà del Sénia hi ha nostres rels, nostra gent. L'Ebre silenciós, ròtula que no frontera; acusa: Montilla i Clos culpables.