08 de novembre 2007

Video intervenció Francesc Sancho a la comissió de Salut




Us facilitem el video de la intervenció de Francesc Sancho en la roda de premsa prèvia a la seva compareixença en la comissió de salut

Quin gran poble si hi hagués un bon govern




No parlessem d'esvorancs amb responsables remots, de governs llunyans. Volem parlar d'esvorancs concrets, i de la mala gestió feta per aquells que parlen de cabrejos simulats, i que ens fiquen en concrets perills. Parlem per tots aquells que tenen raons més que sobrades de cabrejos reals, provocats per una mala gestió d'un mal President, una mala Consellera, un mal Govern:


Avui a la Comissió de Salut hem tingut una sessió maratoniana, on s'havia de respondre 40 preguntes entorn al servei d'emergències mèdiques (SEM), i més concretament, amb el relacionat amb les ambulàncies de suport vital avançat.


Al desembre del 2006, la Consellera Geli va anunciar que retirava 50 ambulàncies de les donominades de suport vital avançat, de les més modernes, de les que porten equipament d'últim crit, i metge, com les que surten a la sèrie de Tele5, per a entendre'ns. Avui ha quedat clar que el nombre d'ambulàncies retirades va ser de 84... no 50, sinó 84 ! I van ser retirades perquè enlloc de pessar 3.500 Kg com deia l'ITV, pessaven 3.900 Kg, sense incloure el pes dels equipaments, metges, pacients, etc. Aquest fet desplaçava el centre de gravetat amb seriós perill de volcar, i això les feia insegures. Però el més impactant és que s'ha fet pública una carta de l'exdirector gerent del SEM on deia que s'havia falsejat la ITV d'aquests vehícles.


També ha quedat clar, que tot i tres concursos que s'han fet per adjudicar un sistema ultramodern amb software gps, transmissió on-line de les proves del pacient i de les proves diagnòstiques, un primer concurs va quedar adjudicat a una empresa argentina per un valor de 4,8 milions d'euros, que havia de substituir el software i la tecnologia que hi havia als tres edificis de Barcelona, i que s'havia d'unificar tot això en un únic edifici a l'Hospitalet. Doncs bé, el software que no ha funcionat, i segons la Consellera Geli no funcionarà fins més enllà del 2008.


Un segon concurs, que va parar a Siemens, per traslladar software i tecnologia, per un valor de 2,8 milions d'euros, i un tercer concurs per un valor de 6,8 milions d'euros per adequació de tecnologia. Tot i els tres concursos, que sumen més de 12 milions d'euros, la tecnologia no funciona, i fins i tot, s'han donat casos on la navegació els portava al mig del mar, i on molt sovint els professionals han d'acabar comunicant-se amb telèfon mòbil.


Per tant, ha quedat clar que les ambulàncies eren insegures, circumstància que ja havia estat advertida des de l'inici per una empresa que va ser exclosa del concurs...


A la mateixa compareixença, no ens ha quedat gaire clarificat, o si voleu, ha quedat massa clar, com s'havien adjudicat els lísings i rèntings dels vehícles "Touareg" que són utilitzats pels directius de l'empresa, i que havien de ser utilitzats en circumstàncies d'emergències, però que en molts moments no podien tenir accés per determinats carrers de pobles muntanya, o carrers de les pròpies ciutats on havien de prestar el seu servei.


I per últim, quan se li ha preguntat pels professionals que havien d'anar a les ambulàncies i que no hi van, és a dir, els professionals altament qualificats, la Consellera no ha desmentit i ha acabat acceptant que les maniobres de reanimació en una emergència poden resultar realitzades per un monitor que rep instruccions a través d'un mòbil, sense prescència in-situ de metge o infermera altament qualificada.


Calculeu el cost de 84 ambulàncies d'aquestes característiques, el cost del software, afegiu 75.000.-euros mensuals del lloguer de l'edifici. 75.000.-euros mensuals que ens ha confirmat el director del SEM en acabar la sessió, i que la Consellera ens ha dit que eren 35.000.-euros! Són 75.000, més l'opció de compra, que no ens ha volgut dir quan era, més 6 milions d'euros inicials per rehabilitar l'edifici. I amb tot això tenim que les empreses i el CEM han d'utilitzar els antics vehícles per tal de donar servei, enlloc de les ambulàncies aquestes de la sèrie de la tele.


I la població? La població hem de confiar amb els professionals que amb el seu esforç han de suplir aquestes mancances. La població ha de ficar paciència sense ficar culpables. Això sí que és un esvoranc. Los que estem cabrejats sóm nosaltres, més del que es pensen. Estem cabrejats per la continua manipulació i el mal President que és Montilla, per la manca de respostes davant situacions com aquesta.


Quin gran país, quin gran poble si tinguèssim un gran govern. Un gran poble que no es mereix aquest mal govern.


PD: Aquest esvoranc que es refereix a les emergències ens fica en perill. Ens sobta que no tingui la repercussió mediàtica que correspón a la seva importància, que demostra la incapacitat de gestió i el nivell ètic i moral d'un govern que l'únic objectiu que té és anar passant dies sense donar resposta a les necessitats de la gent.


Oferim a tothom que vulgui les proves, les cartes i els documents que avalen les afirmacions que hem fet en roda de premsa, i que ens han servit per fer les preguntes. Així mateix, quan la tinguem, penjarem la transcripció concreta del diari de sessions d'aquesta dura compareixença en comissió, compareixença que ens ha deixat més preocupacions que respostes.