30 de gener 2010

ASCÓ TÉ UN BON ALCALDE, CATALUNYA UN MAL PRESIDENT

(podeu accedir a la seqüència de debat del Ple del Parlament, on Francesc Sancho pregunta al Govern sobre la ubicació del magatzem de residus nuclears, a través del següent enllaç: http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/videos?p_cp1=578011&p_cp2=tot&p_cp3=30&p_cp22=cerca


Ho deia Felip Puig, ho hem repetit. Si fóssim Ascó, probablement hauríem fet el mateix que Rafel Vidal. L’alcalde. Això no treu que, tant amb "el què", com en "el com", Rafel hagi desobeït i entrat en contradicció amb les consignes del partit: El partit es veu obligat a obrir un expedient. Però.... Què és el que ha passat?Quines són les claus dels esdeveniments??

Essent ministre Montilla s’inicia el procés per tal de construir un MTC, un cementeri nuclear. Es deixa en mans dels alcaldes la possibilitat de presentar candidatures,de condicionar la possible ubicació. Al 2006 però, amb els vots de PNV i CiU s’aprova una resolució al Congrés de Diputats on es defineix el paper de les CCAA en la presentació de candidatures. Al 2008 el Parlament de Catalunya aprova una resolució contra la ubicació dels cementeri nuclear a Terres de l’Ebre, i per extensió a tota Catalunya. El Nou Estatut ens dóna competències,competències compartides en energia. Competències mediambientals. El PSC disposa de dos ministres , 25 diputats a Madrid. Res es fa valdre.

L’alcalde d’Ascó i altres des de fa temps tenen contactes per estudiar la possible presentació de candidatura. Des del partit,els seus companys li deixen clara la postura de CIU amb la votació contrària al Parlament el 2008. Sense consens social a Terres de l’Ebre: No. Considerem que Terres de l’Ebre és una zona ja excessivament recalentada. Massa polèmiques al carrer.

Ens consta que des de la Delegació del Govern a Tarragona , d’àmbits més elevats del Govern català no es veu en mals ulls la possible candidatura d’Ascó. Per què? La resposta és senzilla, és un projecte que l’inicia el ministre Montilla, ara President de la Generalitat, i avalat pel partit socialista. Si la candidatura la presenta Ascó sempre serà possible fer pagar el preu polític a la seva federació: Convergència i Unió. Tenen projecte,tenim culpable. Gran operació, tornem a criminalitzar a CiU alhora que tirem endavant el projecte Montilla: Bingo.
Estratègia fàcil, els dos socis de govern, ERC i ICV mobilitzen , acusen a Convergència i Unió. El President calla, facilita i atorga. Totes les ires, tot el desgast per a l’Alcalde d’Ascó i CiU.

Els temps han canviat, la gent de Terres de l’Ebre, com deia Xavi Pallarès,”serem de poble, però no som imbècils”. Tothom se n’adona des del primer moment de la manca de responsabilitat del Govern, de la seva incoherència, de la seva indefinició,de la enorme demagògia entorn aquest projecte. D’altra banda, els alcaldes i la federació de CiU a Terres de l’Ebre no ens hem deixat col.locar en una situació insuportable. Alguna cosa hem aprés. Si un projecte necessita per a ubicar-se consens social, els principals responsables d’aquest consens no som els alcaldes ni l’oposició. El principal responsable és el GOVERN, el seu creador, el seu avalador, el GOVERN del PSOE i del PSC.

En aquest context, Rafel Vidal alcalde d’Ascó, demostra lideratge; capacitat de convicció i cohesió social. Aconsegueix una més que ampla majoria a Ascó entorn al que ell creu que és la millor defensa del seu poble. Aconsegueix més d’una complicitat externa a la comarca de la Ribera. Té en tot moment una actitud coherent i serena, és un bon alcalde.

Per contra, al President Montilla,al Govern de la Generalitat els interessa més desgastar a Convergència i Unió que aconseguir un consens social i definir la seva postura. És sarcàstic i obscè veure com un Delegat del Govern, com Consellers acudeixen i estimulen manifestacions davant un petit ajuntament d’un petit poble de mil habitants.

Què no són govern? Què no tenen instruments? Què no saben lo que volen? Saben el que volen: Volen repetir jugada, aconseguir un fort desgast de CiU.Però... Hem estat coherents, ho repetim, sense consens social, No. Ho varem votar al Parlament, i ho hem mantingut. Se'ls desmonta la jugada.
És greu jugar a les manifestacions, a la divisió social a Terres de l’Ebre. És greu per un govern que ha incomplert totes, cada una, de les promeses que havia fet per Terres de l’Ebre. Se’ls ha vist l’ànsia, se’ls ha vist la demagògia. L’únic objectiu d’un govern, no pot ser desgastar l’oposició, enlloc de definir la seva planificació del territori: Un mal govern!!!. Ja n’hi ha prou de recalentar les Terres de l’Ebre, no s’ho mereixen. Ja n’hi ha prou d'un Govern encapçalant manifestacions. Ja n’hi ha prou d'un govern que no governa. La clau del que està passant a l’Ebre, i possiblement a tota Catalunya és que els alcaldes de l’Ebre i d’altres indrets són molt bons alcaldes, saben defensar els interessos dels seus pobles, potser contradictoris, però tots legítims. La clau és que Ascó té un molt bon alcalde, Catalunya un mal govern, un mal President.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Ascó té un bon alcalde.....tant és així que natros l'expedientarem. Perquè no ho ha fet com i quan li vam dir
("tant amb el què, com en el com" )
Exactament el mateix passa amb el regidor del PSC, per suposat.
Acabarem tots esquizofrènics, si ja no ho estem.
Una altra cosa, aquesta més general, si us nota massa que la sistemàtica insistència sobre el mal govern, MOntilla desastre etc, etc. es producte d'una calculada i manada estratègia desgastadora des de la direcció. A veure si el camí fins les eleccions se us farà massa llarg.

Anònim ha dit...

Certament , si no fa "el que".Vol dir que li vareu dir que "no ho fes" i que si ho feia ho fes d'altra manera . Els interesos d'Ascó , són momentanement contaris als dels altres alcaldes , però no a l'ideari de CiU. Si no li feieu un expedient CiU era atacada i vilipendiada. Amb l'expedient, si el judici és just, l'acalde podra defensar-se i fins i tot sortir reforcat. Inteligent.
Aquesta vegada , no li tocava a CiU , teniu raó. Jo vaig veure la mala llet del primer moment. Montilla és un desatre , un pobre homenet.Però també te rao l'anònim , és una estratègia. PEró una estratègia amb base, MOntilla i el tripartit són un desastre.
Aquresta vegada ho heu fet bé i heu defensat a Terres de l'Ebre, sense matar un bon alcalde. No ho desfeu.

Anònim ha dit...

M'equivoco molt si dic que aquest anònim (21:29) l'ha escrit Sancho?

Josep Felip Puig (Corbera d'Ebre) ha dit...

El Sr. Rafel Vidal alcalde d’Ascó, ha estat una persona honesta i valenta, ha defensat la seva posició i per majoria la del poble d’Ascó , amb total coherència i sense estridències, porta’n el debat al lloc adient, i defensant des del primer moment una postura clara i sense embuts.
El Sr. Rafel Vidal, ha donat una lliçó de com sa de dur la política local, sense demagògies i sense partidismes, buscat sempre l’equilibri i el millor per els ciutadans a qui representa, podrà tenir errors, però no es una persona que s’arronsa i defuig els problemes, ven al contrari s’hi enfronta de cara i sabent en tot moment utilitza la força de la paraula.
El Sr. Rafel Vidal, senzillament ha ficat la política al servei del poble, i el poble mes pronte que tard, li dirà, gracies Sr. Alcalde, gracies amic Rafel.

Joaquín ha dit...

Felip, I per tot plegat se'l ha d'expedientar?. O ho ha fet be o ho ha fet malament, les dues coses simultàniament no poden ser.
Creus no podria continuar tenint ( i més ) tots els valors que li atribueixes si hagués consultat al poble tant important decisió, que segurament hagués recolzat? Hi ha algun tema que estigui més al carre que aquest i que sigui susceptible de consulta?

Pere Curt ha dit...

Als de CiU lo que us passa és que voleu anar a provessó i repicar les campanes. Per què vau votar contra l'ATC, al Parlarment? Jo ho veig clar: per simple i pura estratègia política. Valtres, los de CiU, com a bons escolanets del Déu Pujol, no sou de la cultura del no. Valtres, com bona gent de dretes que sou, sempre dieu que sí, amén, als poderosos i als que manen. Sinó, no seríeu de dretes ni de CiU. Una altra cosa ja és que els anomenats d'esquerres siguen avui uns bords imitadors vostres.

Anònim ha dit...

Tots aquests que es queixen i es tanquen al Consell Comarcal, fent numerets propis de la mainada, el que haurien de fer és apretar i pressionar als socialistes tan catalans com espanyols,que al cap i a la fi són els que tallen el bacallà. La força i les protestes d'ERc i ICV l'haurien de fer contra els seus socis socialistes, i no contra CiU i l'Ajuntament d'Ascó.