31 de juliol 2007

EL DRET a L'OCI.


Paul Lafargue, gendre de Karl Marx escrivia cap el 1880 un pamflet titulat el Dret a la Peresa. Una utopia, no entesa ni llavors, ni ara pels socialistes. La tècnica i el capitalisme, ens ha aportat finalment el dret al temps lliure, a l’oci, al jeure i al lleure. Dret irrenunciable dels treballadors, dret humà a la “xalera” .

Cosa de burgesos, això del lleure. La culpabilització del lleure, del temps propi ha estat una constant de totes les ideologies reaccionaries. De tots els carques, tant de dretes com d’esquerres. D’entrada les activitats d’oci no es consideren al mateix nivell de valor, ni ètic ni econòmic que les coses de menjar. Oblidant-se de la màxima progressista que diu: “no sols de pa viu l’home”. Sóm conscients que quan parlem de golf, d’oci, ens trobarem front tots els tòpics de la “carqueria moralista”. Un error freqüent de progressistes sincers, que es deixen dur pel tòpic. Menjar, front oci. “Necessitat primària, front caprici burgés”.

Només la cultura legitima el gaudi??. Nosaltres estem amb Lafargue, l’oci és un dret, produir oci és tan legítim com produir menjar i pot ser més ecològic (de fet l’oci no precisa reciclatge).


Es fa tard, ho deixem. Bona nit. Agraïm les aportacions a la nostra ultima entrada. Interessants , com quasi sempre. Prometem entrar-hi més a fons, sense apriorismes. Amb esperit lliure, esperem el mateix... Ens va la marxa.

17 comentaris:

Anònim ha dit...

recordant un antc programa de televisió local: us va la marcha? què dius ara!

Unknown ha dit...

Crec que barregeu les coses, no sé si volent o no. Ningú no culpabilitza el lleure, l'oci. És més, crec que quan es parla de golf no es parla de lleure ni d'oci, sinó que es parla de diners. Siguem clars, sense discutir la legitimitat de cadascú de fer els negocis que vulgui, darrera dels camps de golf hi ha interessos econòmics, no tant de lleure, d'oci. I la resposta contra els camps de golf no va contra el gaudi del temps d'oci sinó contra un model turístic que s'està estenent per la costa espanyola, promovent els projectes immobiliaris adjunts o propers. El golf és com un reclam. La resposta contra els camps de golf és contra aquest model que no pensa més que en un benefici a curt-mitjà termini però, que no vol plantejar-se el futur del nostre territori quan s'hagi saturat el sòl disponible -aleshores, sense fer memòria, es demanarà més sòl, desprotegir-ne potser-. Tampoc vol aquest model pensar si en un futur no molt llunyà serem un oasi d'aigua com ara, si realment tindrem tant de recurs com per presumir que nosaltres podem fer camps de golf -realment en tenim tanta ara d'aigua-?

Anònim ha dit...

això!

que me la xupen los de CiU!

kin morbo!


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Unknown ha dit...

Només un comentari, aprofitant l'avinentesa. Com és que no responeu els comentaris al fil i només feu exposicions en entrades noves? No trobeu que seria interessant el debat dins del tema, encara que després féssiu una entrada nova relacionada? Així no es perdria el diàleg i es podria seguir millor.

D'altra banda, també seria interessant que cada un dels Ebrediputats utilitzés el seu propi usuari per escriure al bloc -es pot fer, i si no sabeu com, us ho puc explicar.

Salut,

Manel

Anònim ha dit...

I què passa amb les zones residencials que es fan al nuclis urbans i les noves urbanitzacions? estes no tenen camp de golf. Quin mal pot haver en que es faci un parell de camps de golf al delta. em sembla que aqui primer hauriem de saber que volem, no trobeu? i pregunto, no és millor un camp de golf, amb tot el que porta detras, que una zona plena de pisos? Perquè els beneficis de fer un camp de golf no poden ser a llarg termini?

Antoni Puig Solé ha dit...

Ultimamente s'ha posat de moda citar autors sense haver-los llegit prèviament. Sarkozi,p.e. cita a Gramsci, per a avalar posicions contràries a les que Gramsci va defensar.
Paul Lafargue, va escriure el seu pamflet, per a combatre,entre altres coses, les polítiques que predicaven entre els obrers l'abstinència. O sigui, allò que l'església -i també els senyors d'Unió- continuent fent avui dia. Si desitja sumar-se a les posicions de Lafargue ho té fàcil: Reivindiqui la reducció de la jornada de treball, més dies de vacances i salaris dignes. Això és el que demandava Lafargue. No li interessaven per a res els camps de golff.

Ebrediputats ha dit...

Manel tens raó, fins ara no hem contestat als comentaris, una per raons de temps i altra per que creiem que el debat es produïa lliurement , aprofitem les diverses aportacions per noves entrades, que generen més debat. En tot cas el diàleg directe sempre és bo.
La signatura és col•lectiva per decisió inicial, sempre ens obliga a comentar els continguts entre els dos diputats i amb Robert Bellaubi, és una bona experiència , que ens obliga a parlar i matisar. Ara bé normalment tot el que parla de Salut i el Delta, Sancho . Agricultura, Ribera ,Terra Alta, Xavi

Ebrediputats ha dit...

A Antoni Puig:gracies per l'aportació, però un de nosaltres coneix i bé el llibre del gendre de Marx, també a Gramci i mira a Palmiro Togliatti, no tan a Terracini l’altre fundador del PCI i del setmanari torinès”Ordine Nuovo”, un article del qual va parlar del Dret a la Peresa. Erudició? SarKozi? Avui la universitat ja fa temps que s’ha massificat.
I tant que reivindiquem, la reducció de la jornada laboral , un salari digne i més dies de vacances ... i no l’abstinència per déu. Clar que quan la reivindicació triomfa: tenim temps lliure i més peles. Llavors “Visca el lleure i el dret a la peresa i.... l’oci. Golf o no?? A mi tant me fa, el temps lliure es lliure i un dret del treballador que l’ha conquerit. Menys moralisme i menys lliçons d’angles i democràcia: És la nostra reivindicació.

Anònim ha dit...

ja deia jo que molts dels articles tenien l'aire de LaGallina!

Vo'n recordeu?

Xeics, xeics!

Anònim ha dit...

I moltes respostes tenen l'aire de la dictadura plataformera... xeic, xeic. Proposo publicar un llibre amb la Gallina i amb les tesis actuals de la comissió de la sostenibilitat, .Actual, seria un exit, si més no al Pais valencia, hostia tu si al Gallina es fes rica!!.Quan no teniu arguments treieu el PHN, sembleu l'abuelo Cebolleta... no , no ho sembleu ho sou.. collons tota una vida girant la senia.

Anònim ha dit...

este tio d'abans fa pudor d'Aznar!

Anònim ha dit...

Pudor? qui fa pudor ets tu el que no se es a k.Sempre desqualifican, vos creieu los salvadors de tothom i no heu salvat ni la vostra decencia, ni el dialeg ni la tolerancia, collons quina tropa

Anònim ha dit...

home, és que el paper de condemnadors ja vos l'heu adjudicat los convergents amb dura pugna amb sociates i resta partits.

los salvadors de les peles de cadascú

oci?

pa fer negoci!

talment CiU.

Que, repetiras la primaria?

Anònim ha dit...

Oci per fer negoci? i tant no sera per perdre pela. En quan a primaria poder valdria la pena tornar-hi, a trobar-te . Xupame-la que vol dir? perquèé no al reves? vivet, premi Nobel, Einstein,referencia intelectual dels des-amparats. Tens raò no et mereixem... oh gran Juli Cesar, Cicero ,Caton. El nivell de les vostres aportacions es sublim

Unknown ha dit...

La meva opinió no és sobre si un ha de fer negoci o no. És evident que cadascú ha de guanyar-se les garrofes com pugui o com vulgui. Però, crec que podem discutir si els camps de golf són el tipus d'oci que hem de promoure a les Terres de l'Ebre.

Anònim ha dit...

ja sabia que t'agradava .... quan vulgues!
Te la xuclarà Neró!
O Cató?
O qui vulgues home!
Al final tots gais!
I satisfets!
Per a n'això et calen tants de metres quadrats de gespa?
Per a un mal polvo?
....
Fera!
Fes-me mal!
....
Aaaaaaaaaaa!
....
Castigam!!!!!!!!!!

Ebrediputats ha dit...

Ens agradaria que els comentaris foren aportacions a un debat interessant i respectuós, no volem censurar a ningú, entre altres coses , entenem que fins i tot els insults aporten informació, si més no de qui els fa, el que demanem és : Els que estiguin interessats en debatre no entrin al drap dels insultadors.