21 de febrer 2007

2 experiències personals: A més tripartit, menys prestacions socials

Hem rebut algunes aportacions interessants en torn al contingut del bloc, ens han cridat però l’atenció dos cartes, millor dit un e-mail i una carta. Coincideixen en denunciar una situació que ja es va fent habitual, la pèrdua de serveis de Salut Pública, un dels pilars de tota política social.



Primer un afectat per l’anul.lació del conveni de la Generalitat amb la clínica Poal, que deixa als malalts de Paget sense servei, i als professionals de l’Institut Poal amb situació difícil. L’angoixa dels familiars i malalts es detecta a l’e-mail que ens fan arribar. Hem traduït l’inquietut en pregunta a la conselleria. Què pensen fer? No és lògic que es perdin prestacions sanitàries, mentre es predica la vocació social del tripartit. Les vocacions no es prediquen, s’exerceixen.
















L’altre exemple és sagnant, una dona s’adreça a nosaltres per comentar-nos el seu cas, quan va anar a fer-se la revisió ginecològica anual. Resulta que ara les revisions ginecològiques les fan les llevadores i consisteixen en fer citologies cada tres anys, quan abans les revisions les feien els ginecòlegs, i cada any. Per cert a les llevadores no les paguen més, en manquen. L’excusa és que la OMS recomana una citologia cada tres anys, en la prevenció del càncer d’úter, a no ser que es tingui més d’una parella, llavors la freqüència ha de ser anual o a criteri del ginecòleg. El càncer d’úter és causat pel virus del papil·loma. És l’únic càncer que té una vacuna eficaç, però aquí no es dóna. A més a més, hi ha altres càncers i patologies que son subsidiàries de prevenció. Però clar, el tripartit elimina les revisions, fa citologies, ho carrega a les llevadores, i miraculosament elimina les llistes d’espera als ginecòlegs. Això sí, si vols una revisió, no pots. Creiem que la freqüència l’ha de fixar el ginecòleg. És imprescindible procedir a la vacunació sistemàtica per evitar el càncer d’úter, cal tenir en compte que molta gent té més d’una parella, i que a més, moltes altres patologies requereixen control del ginecòleg.

Més Tripartit són menys serveis socials. Val la pena llegir les cartes, natros no ho podem explicar millor. Anunciem iniciatives, és el que podem fer.