19 de febrer 2007

Iniciatives sobre la fruita seca i oliveres mil.lenàries

Els Ebrediputats han formulat unes preguntes al Govern en referència a dos temes importants a les nostres terres: la crisi de la fruita seca, i sobre les oliveres mil.lenàries.


Recordem que a les nostres terres, la fruita seca assoleix uns percentatges tan importants com el 43% a la Terra Alta, i el 28% a la Ribera d'Ebre. Per aquest motiu, trobem convenient informar-vos sobre la següent proposta de resolució:




El Grup Parlamentari de CiU, a través del Parlament de Catalunya, insta al Govern de la Generalitat a:

Donar compliment a l'acord formalitzat entre la Unió de Pagesos de Catalunya, el mateix Govern i els grups parlamentaris de CiU, Socialistes-CpC, ERC, PP, i ICV, que es concreta en l'aprovació de les següents mesures agroambientals a les que els productors d'avellana han de poder acollir-se voluntàriament pels seus conreus d'avellaner: (veure l'acta de la proposta)





Fer les gestions necessàries davant el Govern de l'Estat espanyol perquè insti a la Comissió Europea a aprovar l'establiment de les mesures extraordinàries per a millorar a la comercialització de l'avellana europea i promocionar-ne el seu consum en el marc de l'OCM de Fruites i Hortalisses.










Incrementar les mesures per fomentar el consum de l'avellana catalana.









Pregunta al Govern per tal que sigui contestada per escrit:


Quines mesures té previstes el Govern per pal.liar la crisi en la que es troba el sector de la fruita seca a Catalunya?


En quins terminis?


Quins recursos té previst destinar-hi?



A les Terres de l'Ebre hi ha catalogades més de mil cinc-centes oliveres mil.lenàries. És voluntat d'alguns ajuntaments, de part de l'Administració i d'alguns grups ecologistes la seva protecció. No s'ha d'oblidar que aquestes oliveres pertanyen a pagesos de la zona i, per tant, en són els seus propietaris. Aquestes oliveres, normalment són substituïdes per arbres més joves ja que al cap del temps augmentarà la seva producció i els costos de recol.lecció seran menors. Des del Govern s'anuncien mesures econòmiques per als pagesos propietaris,


Quines mesures econòmiques pot rebre cada pagès en funció del nombre d'oliveres?




Quin termini preveu el Departament d'Agricultura per tal de posar en funcionament aquestes mesures?