25 de juny 2007

ELECCIONS, PACTES,ABSTENCIÓ - 3




Tercer article amb ànim de.... més polèmica:

He guanyat les eleccions al meu poble per majoria absoluta i no necessito pactar per ser alcalde, vull dialogar, pactar, parlar per governar per tothom.
No serè mai alcalde si no tinc un vot més que els altres candidats, ho he dit abans de totes les eleccions on m’he presentat. No hauria de fer falta dir-ho.

Diuen que els pactes són legítims, no ho dubto. Diuen que poder caldria canviar la llei. Estic d’acord, però canviant les lleis, no es canvien les persones ni els seus ideals. Trobaran la formula per tornar a desvirtuar-la.

He participat en negociacions i sé quin pà s’hi gasta
. Proposo, sigui quina sigui la llei, ja que el vot és de qui l’emet, ja que afecta a l'administració pública, béns públics, i determina càrrecs públics, mentre no canviï la llei.... que els pactes siguin públics. Llum i taquígrafs. Amb ànim de polèmica, que els pactes es gravin, com es graven les comissaries, sense reunions secretes; que tots veiem que cony es pacta: Si es pacten programes o càrrecs, si es pacten afinitats o sous. Que la gent pugui veure i opinar. Llavors, si s’atreveixen, creure que són legítims, en cas contrari no.

És cert, en molts pactes, hi ha alguna afinitat ideològica, ja ho he dit, la dels que creuen que la democràcia no és un bé en si mateixa. Volen que la gent no voti o que el vot no compte.... si no els hi va bé a ells. La resposta correcta és : No volen caldo dues tasses, anar a votar i exigir respecte pel vot i el més votat.....

ELECCIONS, PACTES, ABSTENCIÓ - 2.



Segon article, amb ànim de polèmica
Parlem d’abstenció, no cal pensar massa: Jordi Juan ho diu a la Vanguardia . Parla dels referèndums sobre la Constitució Europea i el de l’Estatut. El nou tractat de la Unió, ni el votarem ni falta que fa; l’Estatut ens el pot desvirtuar el Constitucional, després de votar-lo el poble. De què va valdre tant vot i tanta votació???.

Cal explicar, que avui governa Catalunya un senyor que va perdre les eleccions???. Cal dir que a la Diputació de Girona governarà un senyor amb molts pocs vots??? Que no ha guanyat les eleccions a cap lloc!!!. Com a molts Consells Comarcals!!. De la Diputació de Lleida no cal ni parlar. Quantes alcaldies estan en mans de perdedors??? No volen guanyadors, perquè són millors que ells i els barrarien el pas....!!!

Cal explicar que per evitar el rebuig ideològic en molts llocs s’han presentat marques blanques sota la etiqueta de la independència política???? Després han sumat els vots, pel Consell o Diputació!!!!.

Diuen que han après la lliçó. On l’han après? Només on els interessa?? O només on no els hi fa mal? Una pregunta innocent: Si l'abstenció de Portabella fós decisiva?? No cal ni acabar la pregunta oi???. Per fer fora CIU, a la majoria de llocs, s’han deixat portar per les ofertes del PSC.

Diuen que volen evitar l’abstenció. Com??. No és cert. Amb els pocs vots que tenen, a més abstenció, menys majoria, més percentatge, més possibilitats de pacte. Ja els hi va bé l’abstenció!!! La democràcia és un bé, per se.??. O la consideren un instrument???

ELECCIONS, PACTES, ABSTENCIÓ.



Passats uns dies de les eleccions, coneguts els pactes post - electorals i el repartiment de cadires, val la pena fer algun comentari amb “ànim de polèmica”.

Xifres són xifres: CIU ha estat el partit que ha presentat més llistes, el més votat a més municipis, el que té més majories absolutes i més alcaldies.

Respecte al 2003, augmenta en vots en un percentatge d'un punt, mentre la resta de les formacions retrocedeixen quasi 2 punts (el PSC) i un punt els altres (ERC,ICV,PP).

La lògica faria pensar que aquest avanç es tradueix en més pes front els pactes. Dues raons: una per l’augment de vots i l'altra perquè la resta de partits trauran conclusions i no repetiran tripartits que els resten vots. No ha estat així. S’ha imposat una dinàmica, impulsada pel PSC-PSOE, de treure a CIU de tots els llocs possibles.

Estic convençut i ho repetiré sempre que el més democràtic és el respecte al més votat, ara bé, quan la dinàmica és sistemàtica en contra, llavors no queda més remei que jugar amb les mateixes regles de joc. Pura supervivència. Ho diem perquè, ens revolten les critiques al pactes com el de Terra Alta o a la Diputació de Tarragona, on es critica i es vol deslegitimar un pacte que confirma al més votat, front un intent d'ocupació per minories molt minoritàries que voldrien que només els seus pactes foren legítims El seu raonament seria: pacte amb PP : Dimoni, dimoni. Pacte CIU - ICV: Antinatural, anti-tot. CiU - PSC: Impossible per sociovergent. CIU - ERC: Dolent, dolent per dreta – esquerra. L'intent d’aïllament de CIU (Ni volen pactar ni deixar-la pactar) és patent i constant.

Els pactes per CIU només són possibles, quan hi ha alternatives certes, com més important és el poble o l'organisme (Diputacions) més s’aïlla CIU. Després es fan lectures de l’estil “tots ho fan i CIU també”. Quins nassos, (per no dir-ho en rapitenc) CIU, no pot jugar a altre joc ni amb altres regles que el que imposen, per pura supervivència. Ara bé, la única força que puja, és a la que li treuen més alcaldies. He participat en negociacions i hem ofert “respecte al més votat” per davant i ens ho han rebutjat sistemàticament. Encara ara a tot Terres de l’Ebre estem dispostos a refer el principi del "respecte al més votat".

Tinc la sensació que en alguns casos no s’ha volgut no només pels nostres candidats, també per traure's de damunt alguns dels d’ells. I com tot val, encara expliquen que alguns pactes s’han produït per interessos supramunicipals. No, no, no van voler ni sentir-ne parlar de respecte, vaig tenir clar que determinats candidats, tenen l’enemic a casa i més, si de pas s’aïlla i es fa mal a CIU.

Amb molt pocs vots es pot ser president de Consell, o de Diputació, n'hi ha un amb menys de 200 vots. Patètic. Governara alcaldes i municipis.

Acceptar ser alcalde o president en contra del vot de la gent és una mostra de poc respecte a la gent i al seu vot. Jo no acceptaria ser alcalde amb un sol vot menys. Els pactes són contra la voluntat de la gent. I molta gent s’absté.

Crec, contra el que públicament diuen, volen l’abstenció, perquè els dóna més possibilitats de poder. Fins i tot, en algun cas se’ls hi escapa i ho diuen. És legal?: Sí,sí . És legítim? No ho sé. És ètic: No i no. És democràtic?. Tinc els meus dubtes, no dubto que afecta a la salut de la democràcia. És greu.