01 de juliol 2007

ELS CELLERS DE GANDESA I EL PINELL DE BRAI.



Els Cellers de Gandesa i el Pinell són dos obres de Cèsar Martinell, deixeble de Puig i Cadafalc i Antoni Gaudi. Són, una, dues, meravelles. Ho demostra que el de Gandesa ha estat escollit com una de les set meravelles de Catalunya. El del Pinell, la Catedral del Vi no se li queda enrere. L’estat de conservació dels dos és preocupant. Els dos són edificis protegits lo qual dificulta la seva restauració i imposa normativa molt difícil d’adaptar per als seus usos.



Quan es van construir, es van construir per fer vi d’acord amb els usos de l’època. Per ser competitius avui i poder seguir fent de celler necessiten poder adaptar-se a les noves tècniques. Si es vol una utilització turística, és precís fer reformes en un edifici subjecte a protecció. Tota una dificultat. La protecció precisa molts diners que els socis no tenen.

Tenim la sensació que determinades figures de protecció són com aquells pares sobreprotectors que acaben anul·lant als fill que tant creuen estimar. Ho hem vist a determinats barris antics, on com en edificis protegits no es poden fer reformes, canviar el lavabo o posar aire condicionat, l’edifici acaba no servin per allò que va ser concebut i deixat de la mà de Déu, desesperats els propietaris, acaba caient. Tot un èxit.

Els ebrediputats volem que les nostres meravelles, els cellers de Gandesa i el Pinell es conservin
, que es conservin bé i que continuen servin, per al que van ser edificats.

Presentarem propostes de resolució per a què la Conselleria de Cultura actui i financi la restauració dels Cellers d’acord amb els seus socis.

Us tindrem informats de la seva tramitació i resolució.