11 de març 2010

Les bruixes d'Arnes


El dimarts aprofitant la meva estada a Barcelona vaig tenir el plaer d’assistir a la presentació del magnífic Llibre Les Bruixes d’Arnes, del fill del poble David Martí.

Aquest fet va suposar-me com a arnerol, sentir que el nostre poble era protagonista a la gran ciutat. Molta gent del poble que viu o simplement treballa a Barcelona i rodalies van desplaçar-se fins la llibreria del Passeig de Gràcia a fer costat al David i voler rebre l’escalf de la gent de Ciutat.

La primera sensació sols a l’entrada de la llibreria ja apareix un cartell anunciador de l’esdeveniment, apareix el nom del nostre estimat poble. Sols aquest fet ja fa que sentís una sensació estranya de que alguna cosa està passant.

Trobar-nos aplegats en aquest acte diferents arnerols fa una sensació d’alegria diferent a la que fa quan en aquestes mateixes persones coincidim al Poble.

És molt l’agraïment que des de l’Ajuntament li volem fer al David, el nostre poble sona ben fort al Passeig de Gràcia, és un fet que aquest sí que és extraordinari, no passa cada any ni molt menys cada dia.

Les bruixes d’Arnes és una historia que es remunta a l’any 1548, son unes dones que utilitzen herbes i altres “anguents” per curar a la gent, aquestes dones son tractades de bruixes i les volen cremar al poble per part de la inquisició. Al igual com passa ara quan un poble i en concret Arnes rep una pressió des de fora, el poble s’uneix, es revela i despatxa als inquisidors.

Les escenes del llibre passen per llocs propers d’Arnes com el castell de Vall-de-roures, la Muntanya de Santa Barbera d’Horta de Sant Joan, el Delta de l’Ebre i fins Barcelona.

No continuo explicant el llibre, és una plaer llegir-lo, d’aquells llibres que t’enganxen i vols anar consumint pàgines i més pàgines.

La veritat que aquest llibre, la presentació del mateix i la trama que narra els fets d’Arnes fan una visió exacta dels sentiments de la gent de poble.

Ànims David Martí per continuar amb aquest treball que com molt bé dius tu mateix t’ajuda a canviar la teva vida, a veure el mon d’una altra manera però de manera conscient o no conscient de fer Poble i de donar a conèixer al mon uns paratges i uns llocs que son entranyables i que tots ens els estimem.


Xavier Pallarès

Alcalde d’Arnes i Ebrediputat