04 de novembre 2007

ELS CELLERS DE GANDESA I PINELL DE BRAI





Són una meravella, i s’estan deteriorant. Les cooperatives, els pagesos i els ajuntaments no poden fer front a la despesa de la seva restauració .

Quan es van construir, es van pensar per fer vi, únicament per fer vi. Ara són alguna cosa més, són un valor cultural i arquitectònic. No poden ser tractats només com un valor funcional i pel seu us. El fet de ser un edifici protegit fa difícil qualsevol tipus de reforma. Les cooperatives tenen dificultats per fer-los funcionar amb tots els requeriments que l’actual tecnologia demanda i alhora conservar la seva inestimable vàlua cultural i la seva innegable bellesa.
No hem de descubrir ara i aquí la importància del conjunt de l’obra de Cèsar Martinell, i els elements decoratius de Xavier Nogués. Ha estat una votació popular, a traves d'una iniciativa de l'organització de la Capital de la Cultura Catalana, qui ha triat el celler del Pinell com una de set meravelles de Catalunya.

Preocupats pel present i futur dels Cellers de Gandesa i el Pinell, els ebrediputats vam presentar una proposta de resolució al Parlament demanant la restauració dels cellers. Més concretament, la moció instava a: “Procedir amb caràcter urgent a definir un projecte de restauració i d'usos dels Cellers cooperatius de Gandesa i de Pinell de Brai d'acord amb els socis de la cooperativa, així com assumir el cost de la seva restauració a traves de l'1% cultural o d'algun altre pla d'inversió”.
Doncs, va ésser, va ser que no. El tripartit va votar en contra, tot i que el molt Honorable Montilla va prometre ajuda.
Quina importància tenen, per la gent de les nostres Terres, els cellers? : Per nosaltres molta.

Permetrien a altres territoris perdre, o deteriorar un patrimoni tan valuós?.
Permetreu és un veritable esvoranc cultural i ètic, és un forat a la consciencia ebrenca.
Esperem la reacció de tots aquells intel·lectuals, mitjans de comunicació, guardians de l'ortodòxia, i també als heterodoxes; consciència crítica permanent.

Fem una crida, conscients de la seva probable poca repercussió, al cap i a la fi, a l'Ebre lo important no són el Cellers, ni les Cooperatives, ni els pagesos, ni tantes altres coses: Lo important és la supervivència del tris-partit, lo important es l'aparença.
Aquí no fa falta construir infraestructures per ficar en perill el patrimoni ens ho fem solets. La culpa? Dels polítics, certament. Ah , dels polítics de CIU que no sabem buscar complicitats, perquè els hi votin que sí.

Amb amargura, continuarem fent propostes, esperant resposta.......