08 d’agost 2009

RESERVA DE LA BIOSFERA???



RESERVA DE LA BIOSFERA???

A través de fil directe molts dels nostres simpatitzants ens pregunten la nostra opinió sobre la possibilitat de què el Delta esdevingui Reserva de la biosfera.

Ens crida l’atenció que fins i tot abans de qualsevol petició els responsables, polítics del govern, declaren: “Que ningú ho ha de veure com una restricció a la implantació de indústria”. Els responsables de medi ambient i el Delegat van mostrar el seu interès per declarar que no “significarà més protecció mediambiental”. Explicació no sol·licitada, culpa declarada.


Molts sectors del territori han mostrat les seves reticències. Des de UGT, a confraries de pescadors. Un territori on les figures de protecció són excessives i amb un govern (esperem que circumstancial) sense projecte, en mans dels sectors més radicals dels verds. On cada proposta és tombada, burocràticament desnaturalitzada, sectàriament impedida. Un territori on la industrialització és encara molt insuficient, les infraestructures ens passen, però no es queden, on el sector turístic encara no ofereix suficient producte ni instal·lacions; les reticències són normals i necessàries.

Sense una fase prèvia de potenciació dels Parcs amb suficient pressupost, serem reserva de què ?? Per a què?? Per qui??

Creiem que previ qualsevol fugida endavant caldria una major dotació pressupostaria dels Parcs naturals. Donar més paper als ajuntaments i sectors com Cambres de Comerç, sindicats, apostar pel desenvolupament de Delta, acabar amb el paternalisme del tripartit i les excessives figures de protecció sobre el paper. Anar a una protecció real amb pressupost i també amb infraestructures i desenvolupament.

Una reserva gestionada per un govern com l’actual, en plena crisi pot esdevindre un veritable desastre. Nomes cal pensar en la burocràcia que impedeix cap iniciativa racional, cap inversió privada. Només cal pensar en quina protecció té al cap el tripartit quan a Horta i amb el patrimoni que representa Picasso, es nega a donar cobertura al referèndum, a la voluntat del poble, mentre vol imposar figures de protecció al Delta, sense haver aprofitat i desenvolupat el potencial dels Parcs Naturals.

Si es tingués que avançar en aquest camí havia de ser amb altres perspectives, amb desenvolupament previ, amb participació. Etc etc.

Amb aquest govern, molt ens temem que la proposta esdevindria una veritable Reserva. On veuríem a la gent del Delta treballant, dins l’arrossar i els visitants fent fotos damunt els cordons. Com ja es veu a la festa de la sega. Com a tradició sí, com únic futur no!! Aquesta reserva .. No gràcies!!!

Primer: fer funcionar el que tenim, primer sortir de la crisi.