28 de gener 2009

UN IMPERATIU ÈTIC.


Un imperatiu expressa una ordre, una voluntat : “Deuria fer-se alguna cosa”. Kant distingia entre imperatiu singular (subjecte a condicions) i imperatius universals (deuen complir-se sempre). Crèia que l’acció moral (i la política deu ser una acció moral, ètica) devia fonamentar-se en un imperatiu categòric que podés servir sempre. Per nosaltres la democràcia, les formes democràtiques, el respecte a les formes democràtiques són un impartiu categòric.

Altres ho redueixen a un imperatiu singular
, subjecte a condicions i/o condicionants, en nom de la justícia, la lluita de classes o fins i tot el canvi climàtic. Tots som demòcrates, certament.

Reconec que els imperatius singulars permeten una major adaptació a les circumstàncies canviants de la política i que fins i tots fan que els seus practicants es creguin en condicions de donar lliçons de superioritat moral i ètica.

Ara està de moda declarar-se admirador de Barack Obama i apropiar-se de les seves idees. Certament Obama no és un conservador, tampoc és un socialista. No crec que es pugui dir que és un nacionalista, no li fa falta, ja que pot ser un patriota.

Una de les coses que primer ha fet ha estat donar l’ordre de facilitar la informació, l’accés a la documentació a la que tenen dret els senadors de l’oposició i els ciutadans. Lluny d’obrir trinxeres, de singularitzar lo que ideològicament ens separa a fet una crida primar el que ens és comú.
El bé comú per damunt de la divisió partidària. La lleialtat institucional, per damunt de la lluita partidista. L’imperatiu categòric.

Certament volem obrir vies de diàleg, no som partidaris de obrir trinxeres, però això significa no renunciar a la defensa de les formes democràtiques, no acceptar la utilització partidària i particular de les institucions. Imperatiu categòric. Sabem que alguns no ens voldran entendre, en nom del seu imperatiu singular. Altres no ens poden entendre, ni volen.

L’accés a la informació es un dret i una condició imprescindible per poder fer acció política. El menysteniment de l’oposició, la negativa a donar comptes trenca l’imperatiu democràtic a BOT o a TIVENYS. Què s’amaga darrera la negativa a facilitar els papers, que deuen estar a disposició dels regidors abans d’un ple?. Què s’amaga darrera la negativa a facilitar els comptes d’un camí, o d’una obra, o de un projecte?

D’entrada s’amaga la feblesa de qui governa, la seva inseguretat, però també una forma de fer política que condueix a la divisió social, a la marginació del adversari, al fet que l’imperatiu democràtic acabi essent un imperatiu singular al servei de uns colors i en contra de uns altres, a la divissio del poble en nom de colors politics. Un joc de Holigans.

En aquest sentit Barac Obama també és presenta a les eleccions a BOT I TIVENYS. Allí li diuen Andreu Martinez I Clara Prades.

Certament són petits pobles, però això no transforma l’imperatiu democràtic en un imperatiu singular pel fet de ser petits . Per nosaltres són com NEW YORK O WASHINGTON. Per imperatiu categòric: Que ningú ho oblidi.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Au Alferza, contesta mano, suposo que tu deus ser dels que no ho poden, ni volen entendre.

alferza31 ha dit...

Anónim de les 19,55,

Amb raonaments com el de vosté, no cal ni entendre ni voler ni poder, mano meu ...

Si vol contestacions, les pot demanar a un bon "convergent" com és l'anomenat KANOPUS06...

Ja m'agradaria, ja, que aquestes paraules de diàleg i treballar tots plegats pel territori fos una realitat, però els seus actes ho desfiguren tot.

Si volen parlar de sectarisme, podem parlar de la meua ciutat, Tortosa, i del seu equip de govern, encapçalat per Ferran Bel. No conec tan Arnes i L'Ampolla, però també "recordo" alguna dada de quan el Sr. Sancho era Delegat del Govern a les Terres de l'Ebre...

Au, que van estar 20 anys al govern de la Generalitat de Catalunya i llissons d'ètica en poden donar poques. Això sí, citar a Kant, Obama i qui faci falta, és molt propi de vostés.

Salutacions i que resteu molts anys a l'oposició, ben merescuda per cert...

Anònim ha dit...

Certament es nota que ni entens ni vols. Les dequalificacions son lo teu. Conec l'Ampolla i admiro la labor del Delegat, l'unic que ha fet de Delegat i certament l'etica i honradessa de Sancho , tothom que el coneix t'ho dira, és exemplar. Per cert tu qui ets?? al fer za, Ets de Tortosa?? Per que si ets qui les inicials indiquen podriem parlar de la teva ètica, 31 vol dir 31% o que vol dir?? Vols parlar dels 13 anys dels socialistes de Juan Guerra o de Roldan o del Sala , o de com arruinareu un altra vegada al pais. Com vau arruinar Tortosa, en tant poquet temps.A l'oposició? On a Tortosa , a l'Ampolla o a Arnes? Tothom esta a l'oposició o al govern. Tot és relatiu.Per això la gent vol que es respectin les regles i que en lloc de tanta mala baba es busken més els acords i les solucions. La teva resposta deixa molt clar qui es sectari, ah!! I si tens poder.. disfruta'l, si pots!! Per k pel to no set veu massa feliç.Lo qual no vol dir que siguis un infeliç, kede clar amic!!

alferza31 ha dit...

Anónim ...

Jo no entraré a analitzar qui és (entre altres coses perquè no m'importa gens ni mica).

Vosté deu ser "molt viu" per "etiquetar-me" ???

Miri, tinc 38 anys, visc a Tortosa, mai he format part de cap partit polític, he votat moltes vegades al PSC, algunes vegades a CiU, poques vegades a ERC i IC, i mai he votat al PP o altres partits de dreta i extrema dreta.
( A l'únic partit de dreta que he votat ha estat CiU, perquè en el seu moment em van convéncer els seus arguments i programes).

Què passa, mano meu, ???.
Es que no puc expressar lliurament les meves opinions i només he d'entrar en aquest bloc per riure les "gracietes" dels Srs. Sancho i Pallarés.

Ah, i per cert, parlant d'ética. Ja li vaig dir que no coneixia els pobles al que es referia l'escrit, però he anat preguntant i m'han informat ( no sé si és cert, ja m'ho dirà vosté que està tan "informat" del que es cou a CiU ) que a Tivenys van presentar un contenciós a l'alcaldessa i l'han perdut.

I si li agraden les desqualificacions sense sentit, li torno a recomanar el bloc del convergent KANOPUS06.

Anònim ha dit...

si ara, amagar informació és avalat pels jutges, llavors sí que estem a la rússia soviètica!

Anònim ha dit...

eic , pareu . Alferza té rao en respecte a Kanopus. Però se li nota que esta més detras del color que de la rao. Aqui mos han portat a un enfrontament absurt. Tot és blanc o negre en funció del color.Jo trobe molts argumemnts i afinitats en ebrediputats i alguna discrepancia. També són militants i es nota és el seu paper. -erò són de lo més inteligent de per aci.

alferza31 ha dit...

Anónims,

Els convergents de Tivenys es queixen de que manca informació ... i van al jutjat i perden... i ara estan (estem ???) a la Rússia soviètica ...

Els socialistes de Tortosa es queixen de que manca informació...
(almenys en el tema pressupostos 2009)... (on estem a la nostra ciutat ???... al paradís ???...)

Els d'ERC es queixen ....

Tothom es queixa allí on no "mana"...

Quí està més detras del color que de la raó ???.
Quí és més sectari ???.

És cert que no tot és blanc o negre, que hi ha una forta gama de grisos, però quí ho decideix això ???
Només els Srs. Sancho i Pallarés ???
Jo no tinc dret a opinar, per no formar part "oficialment" de cap partit polític ???

Au, manos meus, fins la propera.