28 de gener 2009

CARTA OBERTA A UN PRESIDENT:


Honorable President de la Generalitat :

Hem escoltat les seves explicacions en torn a la forta ventada i les seves tràgiques conseqüències. Voldríem transmetre-li el nostre condol per les víctimes. Dolor que sabem, compartim amb vostè i amb tot el país. El nostre dolor i la nostra solidaritat amb les famílies, amics i veïns afectats.

Som alcaldes i sabem de l’entrega i patiment dels responsables polítics locals de tots els colors, intuïm el mal moment que deu estar passant l’alcalde de Sant Boi. Per expressar la nostra comprensió i solidaritat una sola frase: Ens podia haver passat a qualsevol de nosaltres, no hem fet res diferent a ell, per tant, el fet és un imponderable no atribuïble a cap Ajuntament ni a ningú. Certament la natura és així i en moltes ocasions ens desborda.

Precisament perquè com alcaldes, com a responsables polítics patim, i mal que bé gestionem circumstàncies com les que comentem, no podem compartir les seves declaracions. Ni aquestes ni les que va fer el conseller Saura referides al també excepcional temporal de llevant que tan mal van fer a molts de ports i platges del nostre país. Llavors i ara, semblava que vostè i el seu govern ho havien fet tot bé. I No President , no és cert.

Sap com ens hem sentit els alcaldes de tots els colors polítics? Va escoltar als alcaldes de la costa després de la llevantada?

Escoltarà ara? El dissabte, la casualitat i el treball d’alcaldes, va fer que ens trobéssim junts tres alcaldes, penjats al telèfon i sense resposta moltes hores. La nostra experiència és molt semblant a la que ha explicat l’alcaldessa de Sant Quirze o la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Certament, el divendres un dels tres va tenir la primera notícia de la possibilitat de fort vent. Un dels tres.

Com ja tenim experiència, preguntant sobre les possibles recomanacions, se'ns va dir que senzillament se'ns informava. Senzillament, varem tenir sort i les conseqüències als nostres pobles han estat importants, però reversibles.

President, volem que reflexioni sobre les següents circumstàncies: Com es deuen sentir els alcaldes, que davant de problemes al seus pobles, més o menys greus, però amb la sensació que poden empitjorar, tarden hores (HORES!!) en poder contactar amb el 112?. Com es deuen sentir, quan davant la incomunicació del telèfon d’emergències, intenten contactar amb el Delegat del Govern (del nostre govern, del que vostè presideix), sense resultat. Quina cara podem ficar quan hores després, el propi Delegat t’informa que està dinant a un poble sense cobertura? Uns teníem problemes de llum, l’altre cables caiguts i perillosos al mig del carrer. Al final, un va haver d'anar a Gandesa als mossos d’esquadra.

President, vostè diu que van ser previsors, i certament, fa una petita autocrítica. Però President, voldríem preguntar-li : Com és que el Delegat estava fora de la Delegació?. Que no estàvem en emergència? Com és que no hi havia Cap dispositiu d’emergència ni a la Delegació, ni a la subdelegació ni enlloc?? Què no estàvem en emergència? És cert, com ens informen, que la sala del 112 no va ser convenientment reforçada? Quins efectius tenia la sala per tota Catalunya?? Quants a cada demarcació o delegació? Què no hi havia emergència??

Vostè diu que havien informat, però poder no prou. Diu que les previsions eren bones, i que el govern va estar a l’alçada... Llavors, els membres del Govern , els consellers, eren conscients de la situació, i el problema va ser, que tot i els esforços d’ informar, no van ser suficients? Que la població no va valorar prou el perill?? Si és així, com és possible que els consellers del seu Govern es moguessin sense restricció ni cap precaució especial pel territori. Nosaltres varem assistir el dissabte a un acte amb el conseller Ausàs a Terres de l’Ebre. Ens consta que es van convocar militants dels partits del govern a actes tot el dissabte!! Si estàvem en emergència: President com és possible que..... no la població, No!! Els responsables polítics, els que haviem de fer front a la emergència, ens moguéssim per tot el País, sense cap consciència del perill i la responsabilitat?!!! Com no van suspendre les inauguracions i els desplaçaments dels consellers i Delegats? Com no van establir dispositius d’emergència a les Delegacions??.No serà que vostès, que vostè President no va valorar prou bé la situació? No serà que ni els consellers, ni els delegats del Govern, i com a conseqüència, ni els alcaldes, ni cossos de seguretat tenien consciència del perill? Com vol que la tingués la població?

Tot i això, nomes li volem demanar que pensi en com ens podem sentir els alcaldes de tots els colors. Per respecte, faci callar a dirigents del seu partit com Joan Ferran, que amb les seves declaracions insulten la nostra intel·ligència i sensibilitat. Que eviti actituds com les del conseller Saura en la passada llevantada, o ara, més preocupat en traslladar responsabilitats, que en assumir fets.

Per últim, demanar-li que es preocupi més dels danys del país, del patiment de la gent i d’alcaldes de tots els colors, que de la seva “pretesa immaculada imatge”. Vostè té una responsabilitat, no pot ser que mai l’assumeixi. No pot ser que sempre l'haiguen d'assumir d’altres. Perquè de cara al futur, qui ens ha de respondre? Per cert, on era vostè President el dissabte mentre als alcaldes i als ciutadans ningú ens contestava? On era President? No a una hora de la nit o del mati, no. On era al llarg del dia?? O no tenim dret a preguntar-li?. No estàvem d’emergència???!!!.Frances Sancho , Xavier Pallares . Alcaldes i ebrediputats.