29 de desembre 2007

LA CULPA ÉS DEL ROINE

Al sempre interessant bloc de Manel Zaera, es publica una interessant entrevista amb el director de planificació de l’ACA, Sr.Gabriel Borràs.


Algunes coincidències, acords i certament divergències conegudes però no insalvables.

Coincideixo amb la petició de que no es faci demagògia amb l’aigua . Fa uns anys vaig publicar una columna amb aquesta petició, amb un èxit inenarrable. M’apunto a la tesis i a la necessitat d’un gran acord català, front a pactes tant lesius com el de l’aigua d’Aragó. Aquest Pacte nacional de l’Aigua s’hagués tingut de produir ja fa anys, ara torna a ser necessari. Sense demagògia i sense dogmatismes. Ara l’oposició és més responsable.

Ens parla el director d’evitar la “confrontació entre territoris”: D’acord, si vol dir... el que crec que vol dir . Ens parla de la utilització dels aquifers . D’acordPer quan l’autorització dels ... , dels nostres pobles?- Plantes dessalinitzadores. D’acord , quantes i on?

Finalment ens parla de la interconnexió de xarxes. També d’acord ; aquí podriem fer oposició sinó fóssim CiU i tinguéssim el gen de la responsabilitat. La dessaladora a Cunit. Sempre ens hem manifestat a favor de la interconexió, que avui ho fase el director de planificació de l’ACA no ens sorprèn. Té la nostra comprensió. Volem però introduir un element de reflexió important. L’Ebre català ja no és una zona excedent , és una zona amb demanda estacional no satisfeta i per tant “potencial receptora estacional d’aigua”. L’Ebre és no només un bé ecològic també un potencial de desenvolupament (com altres rius i com a altres territoris) , l’única gestió possible del riu no és només l’arròs.

No només cal tenir clara l’unitat de conca , on l’element fràgil és la desembocadura , la gestió de l’aigua- la sostenibilitat- és una unitat i no es pot sectoritzar , ni territorilitzar , ni dividir per conques. La interconnexió es un bé ecològic; però també ha de ser potencial de desenvolupament sobretot per l’Ebre (El grau de desenvolupament de les altres conques catalanes es conegut).

La discussió és llarga i profunda. Es farà demagògia amb l’aigua ho tenim molt clar, millor dit no es deixarà de fer , només cal veure el projecte de las Vegas als Monegros i la ja pública intenció d’utilitzar el tema del transvasament com estratègia electoral (PSC dixit).

Resulta curiós que la mateixa setmana que el director de l’ACA fa aquestes consideracions el PSC anunciï que jugarà aquesta carta electoralment, oblidant que el Pacte de l’aigua d’Aragón té color socialista, que la garantia del cabal ecològic és dels tres governs “socialistes”, que les inversions al Delta són responsabilitat socialista. El més preocupant és que un partit que governa a Madrid a Barcelona i a Saragossa, no tingui un altra campanya per il·lusionar el territori. Una cosa clara per Terres de l’Ebre; a més vot socialista, més demagògia, menys aigua, menys Delta, menys Terres de l’Ebre .

En aquest tema com s’ho faran al Senat? on tots són la mateixa i única cosa ... i al Govern? Són el tripartit , l’Entesa.... l’Entesa?.

En fi la culpa és de CiU i del Roine , ja en sentireu parlar....

1 comentari:

Anònim ha dit...

La culpa és dels ROÏNS que juguen a la puta i la ramoneta.