24 de juny 2007

CÀNCER COLL D'ÚTER; GINECOLOGIA; UNA PÈRDUA DE QUALITAT



El VPH (virus del papil·loma humà) és el responsable del 100% dels tumors de cèrvix (càncer de coll d’úter). Cada any, a l’estat espanyol, es registren 2100 casos de càncer de cèrvix i més de 700 morts . Es calculen 470.000 infeccions per VPH. EL virus també és el responsable d’altres càncers , com el d’anus, vulva , probablement penis i orofaringe.

Actualment la prevenció es fa a través del cribatge , amb el test de Papanicolau, és un cribatge oportunista. A Catalunya molt efectiu doncs més del 70% de dones se’l fa .

Els resultats empitjoren en els segments de població que no accedeixen al test, o en casos d’alt risc d’estar en contacte amb el virus o quan es té més d’una parella sexual.

Si bé la freqüència recomanada pel Papanicolau és de tres anys, les excepcions són les que ja hem dit. Les revisions anuals eren una garantia de cobertura de més del 70%.

Actualment tenir una única parella sexual- sobretot en joves, és poc habitual, cal tenir en compte els canvis poblacionals i també la necessitat de prevenir altres tipus de patologies i càncers .

La política de la consellera Geli és erràtica, només cal veure la jubilació obligatòria d’especialistes, la praxis en el cas de la píndola del dia després, el decret de teràpies naturals o les seves crides a la priorització que contrasten amb la gratuïtat del canvi de sexe.

Ara rebaixa les revisions ginecològiques a una freqüència cada tres anys i trasllada a les llevadores la lectura del test i controls citològics, com també fa amb pediatria. Ens trobem amb una pèrdua de garanties, amb menys prevenció i per tant amb menys qualitat del sistema.

Els diputats i diputades de CiU hem presentat dues propostes de resolució al Parlament, en torn a aquest tema, propostes que segueixen les recomanacions de societats científiques , experts en ginecologia i obstetrícia tant de Catalunya com de l’estat.

Les resolucions proposen, seguint l’exemple de casi tots el països europeus (Excepte Espanya) i de EEUU i Canada, vacunar la població contra el VPH i dotar als ginecòlegs d’autonomia per augmentar la freqüència de les visites ginecològiques, d’acord amb les característiques i necessitats de la població atesa.

Volem evitar una pèrdua de qualitat, la cultura de prevenció de Catalunya està en joc, moltes dones ho reivindiquen, nosaltres també...

1 comentari:

Anònim ha dit...

vergonyós. En la salut no es juga. menys propaganda i més mitjans!