28 de febrer 2009

TOS ELS COLORS DEL VERD. GORA, GORA, CRIDEN FORT.


Parlo amb Xavi (Pallarès), torna del País Basc. M’expressa una certa preocupació i un tint d’esperança. Unes eleccions importants, com totes. Aquestes importants i diferents. El PSOE pot governar per cel, mar i terra a tots llocs, o a tots els llocs on és important governar. Les velles i mai resoltes qüestions nacionals poden quedar arraconades. Aquí allí i més enllà.
Però les eleccions al País Basc són diferents no nomes per això , ho són per que es resoldran havent conculcat el dret al vot d’una important part del electorat. L’esquerra abertzale s’ha quedat sense dret al vot. Un part important del poble basc s’ha quedat sense dret al vot. Podem callar ? Poden callar els demòcrates , sense deixar de ser demòcrates? . Els partits comunistes de tot el mon predicaven la revolució , la presa del poder , el leninisme etc. El món civilitzat i democràtic els invitava a utilitzar la via política. Experiències com Irlanda i el paper del Sein Fein reforcen la legitimitat democràtica. No s’ il.legalitza la idea, es il·legal l’acció. Certament la situació al País Basc és molt complexa i cal condemnar la violència. Amb contundència. Però no és pot conculcar la llibertat democràtica. Fins i tot és pot (podria) entendre, amb moltes reserves, la il.legalització de certes formacions polítiques. El que una veritable democràcia no pot admetre , una volta ilegalitzada H. B. , és que els seus seguidors no puguin formar ni una agrupació d’electors, que no tinguin dret a ser elegits o votats. Quan individualment no han estat ni jutjats ni inhabilitats. Se’ls hi conculca un dret democràtic . Després uns i altres parlaran de la utilització política de la justícia. Cinisme, poder i demagògia.

Condemno la violència , crec que l’estat democràtic ha de lluitar amb totes les armes contra qualsevol banda criminal i terrorista . L’arma és la legalitat i el respecte als drets democràtics.

Un demòcrata no pot però callar quan els drets (a la vida o a la llibertat) de totes les persones no estan garantits. Quan es conculca el dret al vot, els drets conculcats no són els d’uns quans , són els de tots. La responsabilitat no és tampoc d’uns quans és de tots. Callem , atorguem o fins i tot ens fem còmplices. Mentre amb la boca petita opinem, amb la cara alta hi ha qui es presenta amb llistes conjuntes al Senat o governem junts uns i altres. PP i PSOE tenen per objectiu callar les idees d’una part del nacionalisme. Sospito que voldrien acabar amb certa concepció del nacionalisme. Aquí i allí i allí o aquí uns i altres ens fem còmplices en major o menor mesura.

Els veritables demòcrates no podem (o no tindríem) col·laborar ni callar ni aquí ni allí.
Les eleccions al País Basc són diferents: Jo les voldria iguals, amb drets per tothom.
Cridar “ Visca la llibertat del País Basc” es com cridar “visca la llibertat”. Voldria que no es moris l’esperança. GORA , GORA CRIDEM FORT.

3 comentaris:

alferza31 ha dit...

Com quasi sempre, demagògia pura ...

Perquè no ho diuen amb absoluta claretat ??? Què volen vostés ??? Que partits polítics o agrupacions d'electors que no condenen la violència, és més, que estan a favor de la lluita armada , es puguin presentar a les eleccions com si no pasés res ???...

No són els tribunals els qui decideixen com aplicar les lleis ???...

A mí i a molta gent també ens agradaria que al País Basc pugués votar tothom, però amb la llei a les mans, i això només serà possible amb la desaparició d'ETA, desaparició que haurà de conseguir-se amb diàleg i negociació, digui el que digui la dreta més reaccionària...

emigdi ha dit...

M'alegra que us hagueu posicionat d'aquesta manera. Només una cosa: malauradament ERC va amb el PSOE a les llistes del senat. Molts militants no votem mai els candidats del PSOE, però això no treu que aquesta candidatura sigui una errada, cosa que jo sempre he dit. Passa que els partits catalans sempre estem els uns contra els altres i no recordem els posicionaments erronis propis. com bé dieu ara ERC és sòcia del PSOE, d'aquells que il·legalitzen partits. Però hem de recordar que CiU va votar Aznar tants cops com va ser necessari amb les consegüents decisions nefastes envers catalunya, la catalanitat i la democràcia. No hi ha ningú lliure de culpa. Com a català, em desespera els desencontres totals entre nosaltres. Personalment, si Catalunya fos independent, no estaria en política, no em barallaria per dretes o esquerres. Probablement, votaria un partit d'esquerres, però no en faria bandera, em dedicaria al món de la cultura i l'oci. Potser és això perquè encara vull creure que algun dia els partits catalans deixaran de fer-se la traveta i faran alguna acció conjunta amb cara i ulls.
Tenim l'exemple d'Euskal-herria, on poden arribar al poder els nacionalistes espanyols gràcies a silenciar part del poble.
tot això no treu que la conjuntura político-social a Euskal-herria és molt complexa, i que tothom està patint molt, també els espanyolistes.
Si demà hi hagués una bomba, ens tirarien en cara aquestes opinions, i ens farien còmplices d'un acte que personalment a mi m'afecta sempre.
Gràcies per contribuir al debat polític!!!
salut i bona nit, que ja toca apagar l'ordinador

Anònim ha dit...

Alferza, ICV-Izquierd unida, si vas mirant la web, trobaras que un dels partits que en forma part és el PODE, i defensa la lluita armada. Es presenten a les eleccions, i a Catalunya governen amb el tripartit... i no passa res!!!!

d'acord amb el diàleg i negociació.