17 de gener 2008

NAVEGABILITAT, PATRIMONI CULTURAL I MODEL TURISTIC.Avui ens trobem als diaris allò que ahir discutiem a l’IDECE.
A l'IDECE se'ns va presentar un pretès estudi signat per més polítics que tècnics. El representant d'UGT , gens sospitós de ser un infiltrat reaccionari va expressar els seus dubtes en torn a l’estudi, a les propostes. Poc podiem opinar d’un estudi presentat “in situ” i “on time”. En tot cas, l’actual model de navegabilitat es va ficar en dubte, també per part meva.

La proposta que varem entendre era : Fins Tortosa ja es navega; a partir de Tortosa sense motor. Planava en tota la discussió un model de navegabilitat més ambiciós, planava la proposta d’assuts presentada per la Cambra de Comerç, turisme i navegació.

Les propostes, la necessitat de normativa, la dependència d'altres administracions (donc les competències són de l’Estat i la CHE) ens van retrotraure al 2002, quan ja es va fer una proposta de decret per tal d’avançar en les garanties jurídiques!!!! de l’actual oferta!!!

Per navegar sense motor aigües amunt de Tortosa Voleu dir piraigües? Va preguntar un representant sindical amb més pedigrí progressista que la majoria dels assentidors presents - : Doncs no fa falta tant de rebombori, ni pressupost.

Es va demanar que l’estudi fós susceptible d’aportacions i debat. El conseller va ficar límits urbanístics, en torn per exemple al canal Carles III. Però va obrir la porta al consens. Avui l’estudi s’anuncia com definitiu als diaris.

Crec que el model de navegabilitat va lligat al model, a l’ambició turística, a la recuperació de nostre patrimoni cultural. Un possible gran Museu Diocesà, les cases de la Catedral, el casc revaloritzat i la meravella de castell de la Zuda com símbol del territori.
M’imagino un port fluvial a Tortosa integrat, amb un cas antic recuperat que arriba fins l’aigua i accedeix al riu. Uns camins de sirga, vora riu amb carril bici i el bosc de ribera cuidat. M’imagino ambició i orgull.

És més racional i sostenible aquesta proposta, que moltes de les que ens envolten... Port Aventura, las Vegas als Monegros . Fòrum de Barcelona, l’oferta valenciana, Marina d’Or. No, no proposem ofertes artificials. No volem res d’això. Volem patrimoni i ambició.

Volem ficar en valor les nostres possibilitats. Volem consens i diàleg.

Si l’IDECE ha de ser el guàrdia de l’ortodòxia més integrista. Si ha de ser un organisme burocràtic per dir “sí Buana “ al radicalisme verd. Si no es poden fer aportacions, l’IDECE estarà mort; el futur Terres de l’Ebre ..... tocat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

ara per ara, lamentablement,l'idece és més una repartidora que un òrgan de debat i de projecció territorial.