04 de novembre 2007

ELS CELLERS DE GANDESA I PINELL DE BRAI





Són una meravella, i s’estan deteriorant. Les cooperatives, els pagesos i els ajuntaments no poden fer front a la despesa de la seva restauració .

Quan es van construir, es van pensar per fer vi, únicament per fer vi. Ara són alguna cosa més, són un valor cultural i arquitectònic. No poden ser tractats només com un valor funcional i pel seu us. El fet de ser un edifici protegit fa difícil qualsevol tipus de reforma. Les cooperatives tenen dificultats per fer-los funcionar amb tots els requeriments que l’actual tecnologia demanda i alhora conservar la seva inestimable vàlua cultural i la seva innegable bellesa.
No hem de descubrir ara i aquí la importància del conjunt de l’obra de Cèsar Martinell, i els elements decoratius de Xavier Nogués. Ha estat una votació popular, a traves d'una iniciativa de l'organització de la Capital de la Cultura Catalana, qui ha triat el celler del Pinell com una de set meravelles de Catalunya.

Preocupats pel present i futur dels Cellers de Gandesa i el Pinell, els ebrediputats vam presentar una proposta de resolució al Parlament demanant la restauració dels cellers. Més concretament, la moció instava a: “Procedir amb caràcter urgent a definir un projecte de restauració i d'usos dels Cellers cooperatius de Gandesa i de Pinell de Brai d'acord amb els socis de la cooperativa, així com assumir el cost de la seva restauració a traves de l'1% cultural o d'algun altre pla d'inversió”.
Doncs, va ésser, va ser que no. El tripartit va votar en contra, tot i que el molt Honorable Montilla va prometre ajuda.
Quina importància tenen, per la gent de les nostres Terres, els cellers? : Per nosaltres molta.

Permetrien a altres territoris perdre, o deteriorar un patrimoni tan valuós?.
Permetreu és un veritable esvoranc cultural i ètic, és un forat a la consciencia ebrenca.
Esperem la reacció de tots aquells intel·lectuals, mitjans de comunicació, guardians de l'ortodòxia, i també als heterodoxes; consciència crítica permanent.

Fem una crida, conscients de la seva probable poca repercussió, al cap i a la fi, a l'Ebre lo important no són el Cellers, ni les Cooperatives, ni els pagesos, ni tantes altres coses: Lo important és la supervivència del tris-partit, lo important es l'aparença.
Aquí no fa falta construir infraestructures per ficar en perill el patrimoni ens ho fem solets. La culpa? Dels polítics, certament. Ah , dels polítics de CIU que no sabem buscar complicitats, perquè els hi votin que sí.

Amb amargura, continuarem fent propostes, esperant resposta.......

3 comentaris:

Anònim ha dit...

això és demagogia....
per què dieu tantes poques veritats els diputats convergents... encara recordo fa sis anys, senyor Pallarès, quan feia de President del Consell Comarcal i no era diputat, va ser convidat a la inaguració d'uns cursos universitaris de l'Associació Cultural Cèsar Martinell per parlar dels cellers. Fou molt lamentable la seva presència i desafortunades les seves paraules. NO VA ENTENDRE RES DE RES ALESHORES i ara tampoc. I això que el president de la cooperativa de Gandesa on es feien, era el que ara ha estat l'alcaldable de CIU a Gandesa. Oi que vosté no sap apreciar el valor de res senyor Pallarès??? Oi que només té paraules per treure'n un rèdit polític?
cal que sapigui que els protocols de l'1 % s'estan tirant endavant, cal que sapigui que les cooperatives són edificis privats i que els mateixos propietaris són reticents a aquests protocols, cal que sapiqui que ja fa anys que s'estan valoritzant, és un procès, llàstimosament lent... però ja fa anys que s'està treballant
Digui la veritat pel bè del territori, no les amagui pel seu bè, sigui una mica persona

Anònim ha dit...

Les cooperatives edificis privats? NO TENIU VERGONYA, poquesvergonyes, entesos!!!! si són privats per que no es poden fer les obres que es vulguin?? estan protegis?? , no són patrimoni de la humanitat?? que vol dir de tots . SOU UNS POQUES VERGONYES EN MAJUSCULA i hasta vos he votat. Maleit vot. Sou tant tontos que hasarta expliques que el president de la cooperativa de GAndesa va anar amb Pallares i aixo que segons tu no ho fa bé per els cooperativistes. PELA DINERNRS I que mols donin als propietaris dels cellers i voras si els conservem.

Anònim ha dit...

Les cooperatives són privats perquè els propietaris i els socis en són els qui en tenen la propietat. Amb tot, evidentment, la majoria dels veïns del poble en són partíceps; és per tant, del municipi.
Amb això no vol dir que els edificis no estan protegits, només faltaria. L'administració ha de vetllar per evitar en la mesura del possible per la integritat dels edificis, i d'aquí l'inici dels protocols.
A diferència de vos, senyor Pallarès, jo no dic mentides.
Una persona que llegeix un bloc i és capaç d'escriure-hi un comentari és algú que té domini d'internet, i és algú que normalment no sol fer faltes d'ortografia. Per què es fa passar per anònim senyor diputat?