02 d’agost 2007

ECOLOGIA O PARTIDISME.?




Ens ha sorprès el gran nombre d’e-mails que hem rebut, la majoria no volen un debat públic, volen no només l’anonimat , també la intimitat. Per què? Quins són els debats prohibits. Quin el tòtem? quin el tabú?.

Intentarem respondre o preguntar-nos alguna qüestió. No tenim totes les respostes, ens agradaria encertar amb les preguntes, començant per les més senzilles, però sense tabús.

Sóm conscients que certs apriorismes determinen el diàleg, per això , la nostra reivindicació de l'oci, del temps lliure com valor.

Té a veure amb el model de societat que vivim i que volem. Paraules majors : Model o models .
En el tema del model, ens definim clarament per la defensa de l'estat del benestar. La democràcia occidental, la res-pública, com a mal menor, com a bé a defensar. Com veieu una ètica socialdemòcrata i si ens permeteu una èpica lliberal....

L’Europa, que molts anomenen capitalista, “d’economia de mercat”, desenvolupada, plena de contradiccions, amb molts defectes, però per nosaltres sense alternativa “real”, amb moltes possibilitats de millora, amb mecanismes de crítica i rectificació, el menys dolent de tots els sistemes.... Molt senzill i simplista...

D’un model agrícola es va passar a un industrial, la ciència, la tècnica ens han portat a una disponibilitat de coneixements, temps i recursos impensable. Una societat, també de serveis i d’oci. El pas d’un estadi a l’altre no ha estat uniforme, les iniquitats ,desigualtats i injustícies permanents. Les millores innegables. Sóm així de ximples.

Però amb modèstia preguntem quin model alternatiu se’ns proposa.......
Oposar-se a una central de cicle combinat a Móra i acceptar-la a Faió què és ?
Reivindicar energia neta i no trobar on ubicar-la, què és ?
El creixement urbà i metropolità a quin model respon??
Continuarem....

7 comentaris:

Unknown ha dit...

Teniu raó, és contradictori rebutjar la central de cicle combinat a Móra la Nova i acceptar la de Faió. No m'agrada ni l'una ni l'altra, ni la de Vandellòs. Cal que d'una vegada per totes se'ns digui clarament a les Terres de l'Ebre si hem de ser un dels generadors d'energia de Catalunya, i de quins tipus de generació parlem.

La ubicació dels parcs eòlics topa amb problemes, els quals s'ha de mirar de solucionar, si és possible. És lògic que es defensin els espais de la Batalla de l'Ebre o l'àguila cuabarrada. Igual que és lògic que es defensi que els parcs eòlics no impacten tant com el benefici que produeixen. Cal poder-ne parlar, amb transparència sobretot.

No discuteixo el dret a l'oci ni el dret a explotar la demanda d'oci. Però, que amb el dret a l'oci ja es justifiqui la creació de camps de golf en una zona com la nostra no hi estic d'acord. Sovint se sent que les Terres de l'Ebre estem molt prop de València i que estem important el model de creixement d'allí. Hauríem de veure si és així, si voleu que sigui així. Hauríem de veure si som capaços d'assegurar que darrer d'un projecte de camp de golf amb urbanització en vindrà un altre, un altre, un altre,... (perquè tothom té dret a promoure camps de golf i urbanitzacions, no?).

El problema és que qui defensa el model sovint menysprea -amb respecte- els ecologistes i la gent que s'hi oposa, i que els ecologistes i altres, parteixen d'una postura sovint extrema, enrocada, tot i que després es pot veure que hi ha arguments al darrera. En el fons sembla que no es vulgui promoure gaire el debat i no m'atreveixo a dir que és per culpa d'uns o dels altres únicament.

Ebrediputats ha dit...

Cert , Manel, molt cert les posicions enrocades són constants i també estic d’acord amb tu que no es sap qui les promou.
El model de Valencia no és el nostre, ens sembla excessiu, tampoc el de moda fa uns anys de aïllat i verd privat , una moda que sortia de certs ambients urbans i la bonança econòmica .El tros i la caseta van esdevenir el chalet i la piscina . Això consumeix molt terreny i aigua. L’activitat purament agrícola aquí, a Terra Alta o als Pirineus ens despoblava, el turisme com tota activitat necessita una massa critica. Com diu un expert nomes el turisme de masses és rendible, no és pot mantenir una instal•lació per poquets. Les elits ja tenen els seus paradisos privats. La industria , també te els seus límits i el seu paper. Com promoure un debat obert i enriquidor? No ho sabem; sincerament, sabem que no es vol. L’intent de debatre aquí i a Brussel•les , en torn a aspectes de model i aigua va ser boicotejat de forma ignominiosa. Suposo que hem de donar temps al temps, i no renunciar a fer aportacions.

Brian ha dit...

Han hagut diverses possibilitats de debatre/parlar sobre temes relacionat amb models d'aigua i tot lo relacionat estes ultims anys, especialment amb els actes organitzats per la Fundació NCA - ej; el Congres a Tortosa fa un parell de anys amb 4 dies intensives plens d'oportunitats de participar.
Si realment es vol analitzar un possible model de futur per les TTE (i no insistir i insistir sobre el golf com sembla habitual), hi ha feina de veritat però jo sempre he comparat les TTE amb la zona del Lake District a Anglaterra com a possible model per copiar. Es clar, el Lake D. funciona perque porten 50 anys treballant i desenvolupant un turisme estable que ha funcionat per tothom i durarà. La gent que hi viu, molts continuen amb els labors tradicionals de la zona, i molts treballen a l'industria del serveis, serveis d'"oci" respectuosos amb el medi i la gent que hi viu. Han trobat el balanç ideal entre progres i conservació, en el meu opinio. Bueno, millor que enviesseu una delegació i ho investigeu vatros mateixos.

Tornant a l'aigua, podem esperar que els diputats de CiU recolsaran la peticio de la PDE per a que el Parlament demana l'aplicacio del caudal "ecologic" per l'Ebre (acceptat per la Comissio Sostenibilitat) ?

Ebrediputats ha dit...

Possibilitat de debatre..... acceptant totes , totes!!! les aportacions en van haver, al CPIDE, Cap més : Llavors es va invitar a tothom a participar sense que ningú hagués de fer cap renuncia ideològica,. No és va voler , al contrari quan junt amb Marta Lacambra varem intentar reunir-nos amb sectors del territori i alguns membres de la Plataforma, se’ns va criminalitzar i perseguir. Jo personalment vaig oferir debatre a Brussel•les amb membres del comissariat de Medi Ambient, i se’ns fustigava. Debatre vol dir acceptar la divergència, no tenir que pertànyer a una església o fundació o visió determinada. És ben curiós ,el CPIDE va impedir donar llum verda al transvasament, sinó incloïa un cabal ecològic a flux continuo i un regim hídric de desembasaments. Les xifres finals eren semblant fins i tot superiors a les de la Comissió de la Sostenibilitat i a més no ens plegàvem a certes hidroelèctriques que volien xifres globals al any, així comptabilitzen els seus desembasaments com cabal ecològic. No, no és va voler debatre o més ben dit es va debatre a crits o com deia Nietzche es “filosofava a martellades". Al final el PP va dissoldre el CPIDE amb el vist i plau del seus teòrics enemics. Debatre sempre, rendir-me mai. Espero que s’entengui com ho dic sense renuncies ni mals humors . Espero, més ben dit no espero, que es recuperin les actes del CPIDE i les discussions amb els sectors fetes de nit, amagatotis i amb amenaces permanents. En fi, tots tenim la nostra visió , t’asseguro que la meva va ser de primera línea. Les pressions del PP i de l’estat moltes. Com pots imaginar tenia el “pes de l’estat” pendent del meu vot de qualitat . Crec sincerament que tot es pot contar com es vulgui , però va ser com va ser. El mateix que el principi d’acord al IDCE, publicat a la premsa i amb un document escrit a ma , on NO podia figurar la paraula transvasament. Aquestes van ser al temps les al•legacions de CIU i mare del CPIDE . Ho deixo escrit perquè així va ser, sense cap pretensió i saben que sem dirà de tot .. tan val . Debat, tot a tots els fòrums no nomes a uns de determinats. Quan al model de Lake District, 100 hotels, 100!!! Aquí entre tot el Delta no arribem a 10 i ESCOLES DE GOLF unes quantes , bones infraestructures i comunicacions. Qui no ho coneix pot anar-hi , com model m’hi apunto, però no fiqueu el fre abans de haver començat a caminar val. Qui vulgui informació a Internet es trobà. Un exemple, Lake District en Cumbria en la seva publicitat i desprès d’oferir múltiples activitats diu: O si se prefiere podemos tomar las cosas con mas calma,optando por alguno de los NUMEROSOS CURSOS de GOLF, pescando........
Això, debatem , debatem.
Francesc Sancho

Anònim ha dit...

És que al Lake District plou, i molt - d'aqui ve el seu nom. Baixant l'info de l'internet, no n'hi ha prou per entendre com son aquests hotels, serveis, com 'sha combinat tot etc, per aixo us animo a anar-hi...
Parlant de golf, veig que és un dels fils comuns del bloc - i sobretot lligat-ho a l'oci, i l'oci del treballador. No he llegit Marx, ni Karl ni Groucho, però m'agradaria saber quins preus té jugar a golf - concretament; quin preu te una ronda de Pitch and Putt a l'Ampolla? I si aixo és asequible pel treballador, aquell que guanya 1000 € al més? Al meu poble natal d'Anglaterra (on plou i molt i molt sovint) hi ha un Pitch and Putt - val 2€ jugar tota la tarde (i un deposit de 2€ pels pals si no els tens). (també tenim 6 pistes de tenis sobre herba gratis)
I si estes camps ens han de portar riquesa - s'ha fet algun estudi de com son els sous en un poble "golf" abans i despres de tenir el camp de golf?? Parlo dels sous dels treballadors de nivell mitj/baix, no dels alcaldes, empresaris o inversors etc. Els sous de la gent de carrer (aquells que pringan tota la setmana en l'oficina, fabrica, botiga, pels 1000€ mentres pensen en anar a jugar golf al cap de setmana) han pujat gracies a esta riquesa ?

Anònim ha dit...

Jo no em crec res del que pugue dir Sancho.I si, la gent te memòria suficient per recordar les pressions de l'estat i de CiU. Qui estava i on estava.
Trobo el títol desencertat. Li escauria més "Planys de Sancho i embolica que fa fort"
Com bé diu Brian, los sous dels treballadors no canvien. I la població, després de patir la destrossa del bé comú, no millora condicions de vida, més aviat les empitjora. Per exemple amb la puja del preu del sol i l'habitatge.
I també, els beneficiaris son la classe empresarial i inversionista.
Venem territori i qualitat de vida a canvi del benefici de foranis i quatre dels d'aquí, los de sempre.
És com vendre oliveres mil·lenaries per un plat d'uns cents d'euros.
Mal negoci, fins i tot pels votants convergents!
Mal negoci com lo de la producció d'energia. Ruina nuclear, ruina hidroelèctrica, ruina eòlica i ruina tèrmica. El tracte de tots els governs cap a les TE és infamant. La concentració de perills i afeccions desmesurada.
Cal pensar que una solució en el tema és l'aturada total de tots els projectes energètics massius a les TE fins que no es restableixi la proporcionalitat en la producció d'energia a Catalunya.
Li recordo, per exemple, que hi han provincies catalanes on no es produeix gairebé cap watt de llum i en canvi son les més riques. Llum que es produeix a les TE i de la qual no veiem un euro.
És lo que hi ha.
I vatros només perllongueu l'injusticia acceptant massificacions eòliques, nuclears velles i obsoletes que peten cada dos per tres, i tèrmiques que, francament, no sabem perquè les posen aquí si el consum està al nord.
Em reafirmo en que no se us pot creure en res.

Anònim ha dit...

XYZ: Qui ets , que t’avala? Jo soc ampollero i se el que avala a Sancho . També recordo els fets i molts veníeu al poble i ens insultàveu a tots a tots en festes. Me’n recordo un que cridava coses dels micos mos deia, us morireu tots i ara Que passa los micos ja no fan mal? Centrals? Al final a Mora no, a Vandellòs si aquí al costat, on ets?’ on et fiques ara , calles?? XYZ, jo si que recordo com Sancho l’alcalde de l’Ampolla, del meu poble reclamava el cabal ecològic i denunciava el Pacte d’aigua d’Aragó i parlava de filtres biològics i se com n’és de contaminada l’aigua que surt per les Olles i com moren els peixos . Aquesta aigua se la tindria que veure qui l’embruta mata peix i vida. On ets, no et sento protestar? Sous?? Quins?? los dels jornalers de la terra o los dels mariners i pescadors que no vols ser ningú. On ets? , on protestes de tot el creixement de Barcelona i Castelldefels. Pos si , a L’Ampolla es viu millor del que es vivia. On erets tu quan de la terra i del mar no podem viure, on et manifestaves? On quan no teniem ni aigua ni cloaques? I ara a Riba-roja fareu un cicle combinat i l’aigua la regalareu a l’Aragó para que mos facin la competència amb l’arròs i mos baixen les ajudes. On ets ? on et manifestes? Ja en hi ha prou de plorar i llimpiar-se los mocs, digueu-me on heu provat lo que dieu?? A Cuba?. Turisme sostenible per cert, no gasta energia, nomes gasta els homes i les dones. On ho heu provat? on?? Sancho a L’Ampolla i los ampolleros l’hem avalat 4 o 5 vegades. I tu XYZ ON ETS que no et manifestes quan baixa menos aigua que mai i més bruta?? Y vols que et cregui.. au i que et bombin