El Govern de la Generalitat té previstes línies d'ajuts i suport als processos de fusió de cooperatives. Les cooperatives de Soldebre, Freginals, Santa Bàrbara, Paüls i La Sènia, es van implicar en el procés de fusió de Montebre, per crear la cooperativa de segon grau oleícola i citrícola; les línies d'ajut permeten arribar al 40%, en aquest cas s'atorgà un 25% del cost total de l'inversió, xifra considerada insuficient davant la crisi de preus existents, i les necessitats estructurals del sector. La fusió és sens dubte una necessitat imperiosa per tal d'afavorir la competitivitat del sector. Per això, el grup parlamentari de CiU, a través del Parlament de Catalunya insta al Govern a:
- Fer les aportacions de les quantitats complementàries, per la fusió i creació de la cooperativa de segon grau Montebre, fins al 40% dels costos, a partir de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per tal de garantir l'èxit de la fusió i la seva viabilitat econòmica.
Volem veure que votaran els del tripartit. Fets, no paraules. Ens temem que a l'hora dels fets vindran les rebaixes. Voldríem equivocar-nos. Per si de cas, també hem presentat les següent preguntes:
Pregunta al Govern a repondre per escrit sobre els ajuts atorgats a la Cooperativa Montebre
Davant la greu situació que està passant el sector del cítric i tenint en compte les diferents mocions que estan presentant els ajuntaments, consells comarcals i agrupacions agràries,
Quines actuacions immediates pensa dur a terme el Govern en relació a la greu situació del sector cítric?
Recordem que els Ebrediputats ja vam presentar una proposta de resolució referint-nos a Montebre el dia 19-12-2006.
2 comentaris:
Només un comentari. Des de quan el sector del cítric té problemes i des de quan s'està treballant perquè no augmenti més el seu conreu. Perquè les transformacions d'oliverars en tarongerars ja fa temps que ocorren a les nostres terres. Veig una situació contradictòria que ningú no vol reconèixer.
Salut,
Manel
Hola Manel,
M'ha agradat el teu comentari. De fet, crec que el nostre territori està en contínues contradiccions. Em semblen molt interessants les consideracions que va fer Francesc Sancho a Unió de Pagesos sobre les contradiccions al món agrícola català. Perquè no solament tenen problemes els cítrics, també les oliveres i l'arròs. Contradiccions com les de cultivar arròs i voler uns valors mediambientals, quan hem de reconèixer que és el cultiu que més aigua consumeix.
El problema que hi ha en el tema agrícola a les nostres terres i al país és que no hi ha un projecte agrícola per a Catalunya. L'última persona que va tenir-ne un va ser Josep Grau. Aquesta proposta agradaria més o menys, però almenys hi havia una línia marcada a seguir. És el Govern qui ha de fer front a aquestes contradiccions, i això mateix és el que va dir Joan Cavall a l'acte d'Unió de Pagesos, que actualment no hi ha cap projecte agrari, i en conseqüència, és difícil afrontar aquestes contradiccions.
Publica un comentari a l'entrada